Pandemi stresstester ledelser i udlandet

En overstået pandemi er især et lyspunkt for danskere med udlandslandbrug. På årskonferencen i Danish Farmers Abroad var blikket vendt frem.

Mange af de godt 5.000 danskere, der ejer landbrug i udlandet, kom på en hård prøve under corona-pandemien. Omfattende nedlukning og rejserestriktioner har gjort det svært for at drive landbrug på distancen.

Det fortæller Jytte Rosenmaj, der er formand for Danish Farmers Abroad, der tirsdag afholdt årskonference i Brædstrup.

»Det har været problemfyldt de steder, hvor ledelsen ikke har været selvkørende. Hvis man har været afhængig af, at den danske ledelse er til stede fysisk, har især Rusland været svær«, siger hun.

Selv er hun medindehaver af det russiske storlandbrug Idavang, der producerer 780.000 slagtesvin om året på bedrifter i Litauen og Rusland.

»Jeg har ikke været i Rusland i et år, men vores lokale ledelse har virkelig vist sit værd«, siger hun.

Nu skal der rejses igen

Selv om pandemien har fyldt meget, var blikket vendt fremad på årskonferencen. På programmet stod fremtidige investeringsmuligheder som plantebaserede proteiner, vertikalt landbrug og robotter.

Daglig leder af foreningen, Johannes V. Hansen, ser i takt med færre restriktioner og forbedrede rejsemuligheder også frem igen at arrangere møder og arrangementer i udlandet.

»Men det er dog lykkedes os under nedlukningen at afholde en række webinarer med op til 200 deltagere og sågar en virtuel studietur til Chile med 150 deltagere«, siger han.

Danish Farmers Abroad har i en årrække været en foreninge præget af stor vækst - ikke mindst målt på medlemmernes investeringsmasse.

Johannes V. Hansen anslår, at foreningens medlemmer samlet har investeringer for 60 mia. kr. i udlandet. Det er dermed sket en markant stigning fra 2015, hvor tallet lå på cirka 40 mia. i 2015.

Færre nye investeringer

Men tiderne med stejle vækstrater er ovre, erkender Johannes V. Hansen – og det har intet med pandemien at gøre.

»Historisk er udlandslandbrug jo bygget op efter murens fald og åbningen i Østeuropa, hvor det var muligt at overtage statslandbrug og jord billigt. Sådan er det ikke længere. I de kommende år vil væksten især komme fra ekspansionen af de store svineproducenter i udlandet«, siger han.

Faktaboks

Danish Farmers Abroad

  • Investeringer for 60 mia. kr. i udlandet
  • Råder over 460.000 hektarer
  • 235 medlemmer
  • Medlemmer aktive i 44 lande

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle