Pas på tidlig sået vinterbyg og hvede

Der er mange bladlus i år, så behovet for bekæmpelse er meget stort i tidlig sået vinterbyg og hvede - for at undgå havrerødsot.

»Der er fundet bladlus i 65 pct. af vinterbygmarkerne og 80 pct. af hvedemarkerne først på ugen i registreringsnettet, som bedømmer tidligt såede marker i milde områder. Det er en markant stigning siden sidste uge. Så behovet for bekæmpelse i tidligt såede marker (sået før 15/9) i milde områder er nu meget stort,«siger landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen fra Videncentret, Planter & Miljø. Hun fortæller, at der ikke er fundet så mange bladlus i hvede som nu, siden registringsnettet begyndte i efteråret 2007 - umiddelbart efter det store havrerødsotår.

»Bekæmpelse kan faktisk være aktuel i marker sået helt indtil omkring 25/9, hvis man finder bladlus på 2-3 pct. af planterne. Er man i tvivl, bør man skele til, om man havde angreb af havrerødsot i rødsot-året 2007. For så bor man i et udsat område,« siger hun. I rug ses ikke ret tit havrerødsot, men er der mange bladlus i rug, anbefales bekæmpelse.

Sprøjtning bør først ske fra kornet har tre-fire blade. Så kan man nøjes med en enkelt sprøjtning. Karate, Kaiso Sorbie og Mavrik er billigst.

Syngentas vinterbyghybrider såes normalt meget tidligt, og her anbefaler Mogens Steenholt Mogensen fra Syngenta, at alle vinterbygmarker sået i første halvdel af september bør sprøjtes mod bladlus, når der er så mange fund i registreringsnettet. Uanset om man finder bladlus i marken, for de kan være svære at finde.

»Bladlus findes bedst ved, at man lægger sig ned og kigger på bladene i modlys. Er der ”mørke pletter” på bladene, bør man se nøjere efter,« fortæller Ghita Cordsen Nielsen.

Svampe i efteråret

Derimod anbefaler Syngenta normalt ikke sprøjtning mod svampe i efteråret.

»Det lave plantetal i hybridvinterbyg nedbringer risikoen for sneskimmel. Så kun hvis man dyrker vinterbyg efter vinterbyg, bør man overveje at beskytte mod trådkølle,« siger Mogens Steenholt Mogensen.

Ghita Cordsen Nielsen mener dog, at med tidlig såning og det milde efterår kan randsprøjtning mod sneskimmel overvejes i kraftige afgrøder.

»Det er en smagssag. Vi har kun alvorlig sneskimmel hvert 10. år. Og det er kun et problem, hvis vi får sne. Men værst i kraftige afgrøder,« siger hun. Behandling med Folicur/Orius bør ske i november - senest muligt inden vinter.

Begge er enige om, at det ikke er rentabelt at bekæmpe bladsvampe som meldug, bygbladplet, rust m.fl. i efteråret. Heller ikke selvom der er flere lige nu, end der plejer.

Kvælstof og mikronæringsstof

Videncentret anbefaler ikke gødskning i efteråret med de lave N-kvoter, kun med mangan på udsatte jorde. I år har mineraliseringen været større end normalt, så der er mere N til rådighed i jorden. Og ved tidlig såning har planterne haft god tid til at optage N, siger Annette Vestergaard, VFL.

Mogens S. Mogensen anbefaler dog 20-25 kg N plus magnesium, svovl og bor primo oktober sammen med mangan og lusemiddel, hvis der er høstet højt udbytte i forfrugten eller nedmuldet halm, så jordens N-reserver er brugt op

»Den kraftige vækst i hybridvinterbyg gør, at planter-ne danner 6-7 sideskud inden vinter. Det giver et højt udbyttepotentiale og så skal væksten også fortsat stimuleres.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle