Prisfald tvinger boltpistolen frem

Flere vælger at aflive tyrekalvene i stedet for at eksportere dem.

Flere mælkeproducenter finder nu boltpistolen frem og afliver de mindste tyrekalve i stedet for at sælge dem til eksport.

Udviklingen sker midt i forhandlinger mellem kvægbranchen og regeringen om handyrpræmierne.

Ifølge flere kilder LandbrugsAvisen har talt med, så sker aflivningerne som en konsekvens af, at prisen på kalve til eksport er halveret det sidste års tid fra et niveau på 800 kroner til nu 300-400 kroner for en tyrekalv.

»Jeg har i flere år sagt, at spædkalve minimum skal koste 500 kroner, hvis der skal være en rest til aflønning og risiko for mælkeproducenten. Med det nuværende niveau er der flere som vælger at aflive de mindste og svageste tyrekalve i stedet for,« lyder det fra kvægrådgiver Karsten Brødbæk, LandboNord.

Både kvægrådgiver Sigvert Reng fra LMO og Peter Hegelund, chef for Jysk Kvæg, genkender udviklingen.

»Tendensen understreger alvoren i produktionsøkonomien i kalveproduktionen selv med den nuværende handyrpræmie,« siger Peter Hegelund.

Brug for langsigtede løsninger

Han understreger, at der er behov for langsigtede løsninger for kalveproduktionen, hvis ikke tendensen med aflivninger og eksport skal fortsætte.

»Vi har flere, som gerne vil starte med kalveproduktion, men de kan ikke låne midler til at komme i gang, for hvilket pengeinstitut vil finansiere en produktion, som er så afhængig af et tilskud, som kun kan garanteres et par år frem i tiden,« spørger han.

Karsten Brødbæk er enig.

»Præmien skal tilbage til et niveau på omkring 1.000 kroner pr. kalv efter graduering. Ellers er der ikke meget håb for kalveproduktion i Danmark, og med den lave pris på kalve til eksport vil det få flere til at finde boltpistolen frem,« siger han.

Peder Philip, L&F, Kvæg er også bekendt med, at flere og flere kvægbrugere vælger at aflive tyrekalvene kort tid efter fødsel.

”Mælkeprisen er høj, og det gør fodringen af kalven til en for dyr fornøjelse, når man tager den lave pris på kalve til eksport i betragtning. Det er en underskudsforretning som vilkårene er i øjeblikket,”

Ifølge formanden er der kun en måde at undgå aflivningerne på.

»Dels skal mælkeproducenterne have mere for kalven, og dels skal det være en forretning at fede dem op for kalveproducenterne. Vi har mange, som gerne vil fede kalvene op, hvis der er en sikkerhed for, at de fortsat kan få en slagtepræmie. Den vished skal vi give dem,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle