Rens sengebåsene oftere i sommervarmen

Rens sengebåsene fire gange dagligt i sommervarmen, hvis du vil holde bakterierne i skak.

Turister og bakterier elsker de varmegrader, som er over Danmark i denne tid, og for bakteriernes vedkommende afspejler glæden sig i et stigende celletal på landsplan.

Som kvægbruger har man et overordnet modtræk: At holde og gøre mere rent i stalden.

Minimum tre-fire gange dagligt skal sengebåsene skrabes rene, og de skal helst tilføres ny strøelse minimum to gange dagligt i den bagerste meter af sengebåsen. Årsag: Det gælder om at fjerne den gødningsforurenede strøelse, som i den varme tid er en lækkerbisken for bakterier som Streptokokkus Uberis.

Fjern dybstrøelsesmåtten

Har man dybstrøelsesmåtter i stalden, kan det være nødvendigt at gå radikalt til værks og køre måtten ud. Det vil også hjælpe mod fluer.

Chefdyrlæge Jørgen Katholm og specialkonsulent Helge Kromann, begge VFL, Kvæg, påpeger, at det også er nødvendigt at se på belægningsgraden i dybstrøelsesboksene.

Køer af store racer skal have minimum syv kvadratmeter pr. ko, og jerseykøer minimum seks kvadratmeter pr. ko.

Er der tale om nykælvere, som er særligt udsatte i varmen, skal hver ko helst have 10-12 kvadratmeter.

Ifølge Jørgen Katholm og Helge Kromann er det vigtigt at håndhæve anbefalingerne, da man ikke altid kan se på en dybstrøelsesmåtte, at der er overbelægning.

Et godt råd er derfor at måle boksene op og notere på en tavle, hvor mange køer der må være i hver boks.

Brug ekstra pattedyp

I malkestalden kan der også gøres en indsats for at reducere belastningen på køerne i den varme periode.

Eksempelvis kan man vælge at bruge pattedyp før malkning og samtidig sørge for en grundig aftørring, så patterne er rene og tørre ved påsætning. Luftindtaget ved påsætning bør også begrænses mest muligt.

Et andet godt råd er at fodre i forbindelse med malkning, så køerne har lyst til at stå ved foderbordet minimum 30 minutter efter malkning, så pattekanalerne lukkes, inden køerne igen lægger sig for at hvile.

Varmt foder er gift

Frisk, koldt foder er med til at holde coliforme bakterier væk. Man bør derfor fodre to gange dagligt og om nødvendigt tilsætte syre for at hæmme en varmeudvikling i foderet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle