Såsædslovgivning må ikke spænde ben for frøbranchen

DEBAT?

Som økologisk planteavler har jeg nogle andre værktøjer i værktøjskassen end mine konventionelle kollegaer. Det aller vigtigste værktøj er sorter, altså sorter der dækker de behov, jeg har som økologisk landmand. Det er et værktøj, jeg desværre med nuværende lovgivning er forhindret i at benytte mig af.

Derfor er Økologisk Landsforening meget aktive i forbindelse med revisionen af såsædslovgivningen i EU. For det første har vi brug for lovligt at kunne udvikle, udveksle og handle sorter som Spelt, Ølandshvede, Emmer og andre spændende kornarter. Hos vore forbrugere er der stærkt stigende interesse for de gamle kornsorter, der er rige på mineraler, vitaminer og frem for alt smag.For det andet har vi brug for sorter, der er udviklet til økologernes behov. I byg og hvede er mange sorter efterhånden uegnede til økologisk dyrkning. Sorterne er med meget korte stængler og med få smalle blade, hvilket medfører, at planterne ikke yder nogen konkurrence mod ukrudtet. Økologerne har i høj grad brug for en såsædslovgivning, der gør det muligt at udvikle sorter og herunder populationssorter med lempeligere krav til certificering og afprøvning.

I byg og hvede er mange sorter efterhånden uegnede til økologisk dyrkning.

I vores høringssvar har vi gjort meget ud af at fortælle, at de ændringer, vi ønsker, ikke må få utilsigtede konsekvenser for den etablerede frø- og såsædsbranche, og vi har i vores høringssvar understreget, at græs og kløver skal holdes ude af bestemmelserne for heterogent planteformeringsmateriale.Fordi vores ønsker til planternes egenskaber er nogle andre end i et dyrkningssystem med kemi, kan man sige, at vi som økologer har brug for en cykelsti til økologisk sortsudvikling ved siden af motorvejen for konventionel ditto, og vi ønsker dialog og samarbejde med den etablerede frø- og såsædsbranche med henblik på at finde fælles løsninger.Det er ofte en balancegang at tilfredsstille alles behov – også i dette tilfælde – men jeg er fortrøstningsfuld på både økologernes og den etablerede frøbranches vegne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle