Sæt traktoren til at levere data direkte til internettet

Produktionsdata bør overføres automatisk og trådløst til kundehjemmesider, så de let kan overføres til fx landmandens mark- og regnskabs-programmer, siger direktør Jan Yttesen, Datalogisk A/S.

"Når olieselskabet har leveret den bestilte mængde dieselbrændstof, bør faktura og følgeseddel fremgå på en kundehjemmeside, som oprettes og opdateres af leverandøren."

Det siger direktør Jan Yttesen, DataLogisk A/S, der udvikler og markedsfører programmet Næsgaard Mark til markstyring.

"Når landmanden tanker brændstof på sine traktorer og maskiner, bør data om maskine, person og antal liter optanket indlæses automatisk og dermed være tilgængelige på en hjemmeside.

Teknologien er allerede til rådighed, og det ville give landmanden mulighed for at anvende de pågældende data i hans egne programmer," tilføjer Jan Yttesen.

Behov for automatik

Jan Yttesen forudser et stigende behov for kundehjemmesider, også når det gælder andre af landbrugets leverandører.

"Data på hjemmesider er lettilgængelige data, der rimeligt nemt kan distribueres til de mark- og regnskabsprogrammer, som landmanden anvender. Det gælder om at bruge tastaturet mindst muligt," siger han.

"Det er nemt nok at registrere de forskellige data fra den løbende produktion på et landbrug. Det sker allerede i vidt omfang i dag. Problemet - eller opgaven - er at opsamle og overføre disse data til programmerne fuldautomatisk."

Fra traktor til internet

Han tror ikke på, at chipkort og tilsvarende løsninger er fremtiden.

"Data skal overføres direkte fra det elektroniske måleudstyr på gården eller i traktoren til en server på internettet. Anvendelse af chipkort giver risiko for fejl og måske forglemmelser, for eksempel i en travl høstperiode," siger Jan Yttesen.

Brovægten på en landbrugsbedrift er et eksempel på, at nyttige data nemt kan registreres elektronisk.

Men samtidig er det vanskeligt og tidkrævende at overføre disse data til behandling i mark- og regnskabsprogrammer. Jan Yttesen forudser derfor, at fabrikanter og leverandører og brovægte i fremtiden vil udvikle programmer, så dagens vejetal med afgrøder og marknumre automatisk registreres på en brugerhjemmeside, der oprettes af brovægt-fabrikanten.

"Herfra vil data så kunne hentes ind i andre programmer som for eksempel Næsgaard Mark eller Dansk Markdatabase," siger Jan Yttesen.

hoeg@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle