Sebastian overtager familiens gård uden gæld

Tysk arvelov gør det muligt for Sebastian Schleicher at overtage forældrenes ejendom uden at stifte gæld.

For en dansker lyder det som en grotesk drøm - at overtage en ejendom uden gæld.

Alligevel er det ganske almindelig praksis for unge tyske landmænd, at de kan overtage den fædrene ejendom stort set uden gæld.

En af dem er Sebastian Schleicher, som forventer at overtage forældrenes ejendom ved Hemau i det sydtyske Bayern, når han om nogle år færdiggør sin landbrugsuddannelse på universitetet.

Til gengæld for ejendommen, som i dag har en malkekvægsbesætning på 110 køer og 128 hektar, skal Sebastian Schleicher sørge for sine forældres pension.

»Min underskrift på overdragelseserklæringen giver mig retten til at videreføre ejendommen, men den giver også en forpligtelse til at sørge for mine forældres alderdom. I øjeblikket har mine forældre ikke ret megen gæld i ejendommen, men hvis vi eksempelvis bygger ny stald, vil gælden derfra gå videre til mig,« forklarer han.

At en stor del af danske landbrugsejendomme sælges i fri handel, har den unge tysker umiddelbart svært ved at forstå.

»Det er markant forskelligt fra tysk praksis, hvor gårdene helst går videre i familien. Men hvis vi ikke havde muligheden for en lempelig overdragelse fra generation til generation, ville det også se anderledes ud i Tyskland,« vurderer han.

Byen trækker

Schleichers ejendom ligger tæt ved byen, og industriens gode arbejdsvilkår hører til de største trusler for landbrugets udvikling, mener unge Sebastian.

»I øjeblikket passer mine forældrene ejendommen alene, men hvis jeg vil udvide og i den forbindelse ansætte medarbejdere, skal mine arbejdspladser kunne konkurrere med forholdene hos Audi, BMW og eksempelvis landbrugsmaskinfabrikanten Krone. Det er ikke umuligt, men det er en stor udfordring,« lyder Sebastians umiddelbare vurdering.

Landbrugene i Bayern hører til de mindste af slagsen i Tyskland, og ganske ofte suppleres landbrugets indtægter med indkomst fra skovbrug, turisme eller et arbejde i byen.

»Vi har mange deltidsbedrifter, som producerer mælk. Og de vil ikke nødvendigvis vokse, for balancen mellem udejob og landbrug passer dem fint,« fortæller Sebastian.

46 procent af de tyske mælkeproducenter bor i Bayern, og de har i gennemsnit hver 34 køer.

Ny dansk-inspireret stald

Familien Schleichers 110 køer går i en ældre stald, som skal erstattes af en ny, når Sebastian overtager ejendommen.

Han planlægger en studietur til Danmark for at finde inspiration til stalden, som skal rumme 200 køer.

»Danskerne er langt fremme med hensyn til løsdriftsstalde, og jeg har set mange smarte løsninger, som jeg kraftigt overvejer at investere i,« fortæller den kommende, bayerske mælkeproducent.

Familiens køer er af racen Simmental, som er en kombinationsrace med evne til at producere såvel mælk som større mængder kød, end de traditionelle malkekvægsracer.

»De fleste har køer af kombinationsrace i Bayern, og vores besætning hører til de højestydende takket være min fars mangeårige interesse for avl,« fortæller Sebastian.

Køerne yder i gennemsnit 10.200 kg mælk mod det regionale gennemsnit på 6.513 kg mælk pr. ko.

Mælken er den primære indtægt, men tunge slagtekøer bidrager også stærkt til familiens indtjening.

»Køerne vejer mellem 300 og 400 kg slagtet, og vi får i øjeblikket 27 kroner pr. kg slagtet vægt. Derforuden får vi 600 euro for tyrekalvene, som vi sælger ved en alder på fire uger,« fortæller han.

Mælkekvotens bortfald får positive bemærkninger med på vejen.

»Det gør det billigere at udvide, for nu skal jeg kun låne penge til en ny stald. Generelt er vi meget konservative med at optage gæld. Vi vil helst finansiere nye tiltag selv,« siger Sebastian Schleicher.

Faktaboks

Bedriften

  • 128 hektar fordelt på 40 marker. 20 procent af arealet er permanent græs
  • 110 Simmental-køer, som hver yder 10.200 kg mælk
  • Avlsbesætning
  • Ældre løsdriftstald

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle