Skrabeæg har overhalet buræg i år

Af Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef for Danske Æg.

I første halvår af 2017 steg indvejningerne af æg 2,2 pct. til 33,82 mio. kg, mens salget steg med 3,1 pct. til 26,94 mio. kg i forhold til første halvår 2016.

Indvejningerne af buræg faldt med hele 22,3 pct. til 10,91 mio. kg, hvilket var 32,3 pct. af de samlede indvejninger. Salget af buræg faldt med hele 14,5 pct. til 8,93 mio. kg og udgjorde 33,1 pct. af det samlede salg. Faldet i indvejningerne af buræg skyldes for en stor del, at mange burægsproducenter omlægger til skrabe-, frilands- eller økologiske æg.

Omvendt steg indvejningerne af skrabeæg med hele 33,7 pct. til 11,58 mio. kg og udgjorde 34,2 pct. af de samlede indvejninger. Salget af skrabeæg steg med 31,4 pct. til 9,18 mio. kg og udgjorde 34,1 pct. af det samlede salg. Efter at buræg i over 35 år har været den dominerende produktionsmetode, er den således nu nummer to efter skrabeæg. Det samme gør sig gældende for salget af æg.

Indvejningerne af frilandsæg faldt med 2,4 pct. til 2,03 mio. kg og udgjorde 6,0 pct. af de samlede indvejninger. Salget af frilandsæg faldt med hele 24,2 pct. til 1,26 mio. kg. og udgjorde 4,7 pct. af det samlede salg. Det kraftige fald i salget af frilandsæg skal selvfølgelig ses i lyset af restriktionerne (staldpligten) i forbindelse med udbruddet af fugleinfluenza. Indvejningerne af økologiske æg steg med 12,1 pct. til 9,31 mio. kg og udgjorde 27,5 pct. af de samlede indvejninger. Salget af økologiske æg steg med 7,5 pct. til 7,58 mio. kg og udgjorde 28,1 pct. af det samlede salg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle