Små mejerier: Vi vil også klimaet

Hos landets mindre mejerier er der også bæredygtigsheds-ambitioner. De konkrete mål varierer dog.

Det er ikke kun Arla, der vil satse markant på bæredygtighed og klima de kommende år. Også landets mindre mejerier vil øge indsatsen, lyder meldingen fra Øst til Vest.

»Som virksomhed arbejder vi meget med bæredygtighed, og dialogen er i gang med andelshaverne om, at hvis vi skal være her for fremtiden, så skal vi også være bæredygtige. Ellers bliver vi reguleret«, fortæller direktør for Bornholms Andelsmejeri, Per Olesen. Han kigger især på, hvad Landbrug & Fødevarer kommer med at udmeldinger. Men peger så også på, at den danske afgiftspolitik for øjeblikket spænder ben for en række tiltag på mejeriet.

»Vi har en mængde spildvarme fra vores produktion og i dag smider vi 1 megawatt i timen, bare på et af vores anlæg, op i luften. Det skriger til himlen, at vi snakker om at være bæredygtige - og så det næste øjeblikk smider det lige op i luften, fordi CO2-afgifter gør, at det ikke kan svare sig at sende det ud i fjernvarmenettet«, forklarer han.

Them Mejeri er klar

Hos Them Andelsmejeri erkender formand Gert Glob Lassen, at man indtil nu har kørt på frihjul i klimadebatten.

»Flere af vores andelshavere har fået udført klimatjek, men der har ikke været systematik i forhold til mejeriet. Det vil vi i gang med nu«, siger han.

Mejeriets 15 andelshavere ligger inden for en radius af 30 kilometer til mejeriet, og det kan blive en del af selskabets fremtidige fortælling om bæredygtighed og omtanke for klimaet, mener Gert Glob Lassen.

»Det ligger lige til højrebenet, at vi spiller ind i klimadebatten og sætter mål. Og vi er heldigvis kun 15 andelshavere, som skal blive enige«, siger formanden.

Vil se det bredere

I Thise melder direktør Poul Pedersen, at man arbejder med tiltag. Men en målsætning om klimaneutral i 2050, får man ikke.

”Vi har en CSR-politik, der også inddrager vores andelshavere, herunder også klimahandlingsplaner for alle vores andelshavere. Den arbejder vi med , men vi vil arbejde mere med bæredygtighed end kun klima. Vi vil gerne se vores miljøaftryk på en bredere måde ved også at inddrage biodiversitet, jorderns kulstofændringer og økotoksiteten heri”, mener Poul Pedersen.

”Der søges lige nu nogle enkle svar, men det kan ikke nødvendigvis gøres enkelt. Vi skal arbejde på mange områder. F.eks. også med dyresundhed og antibiotikaforbrug, og med enkle og interessante spildevandshåndteringsmåder, hvor vi eksempelvis i Thise arbejder med at udlede vores rensede spildevand i store nedsivningsanlæg med pil, hvor pilen efter høstning bruges som biomasse i mejeriets nye biomassefyr.”

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle