Smørprisen stiger igen

Efter en lidt træg periode oven på forårets prisfald begyndte smørpriserne sidst i august at stige igen, så prisstigningen nu er nået op over 40 procent siden maj. Og denne stigning er sket, selv om man i samme periode er begyndt at kunne tage smør ud af de private lagre, hvor det skal ligge i mindst 120 dage for at få støtte fra EU, hvilket har resulteret i, at næsten 80.000 ton smør er bragt ud på markedet i løbet af de seneste tre måneder.

Forklaringen hænger sammen med det under Tendens nævnte brud på flere års vækst i mælkeproduktionen. Ikke alene produceres mindre mælk i EU, men der er også mindre fedt i meget af mælken. Det skyldes primært de stigende foderomkostninger. Jo højere priser, jo mindre tilskudsfoder bruges, og samtidig er der mange steder tale om en ringere kvalitet grovfoder, fordi mange marker har fået for meget vand. Resultatet er alt andet lige mindre fedt i mælken.

Import

Hvorfor er der så ikke for længst kommet gang i importen af smør fra for eksempel New Zealand? Her er forklaringen stort set den samme: Også på verdensmarkedet er priserne steget, og selv om New Zealand har en årlig importkvote på 74.693 ton, skal der stadig betales en told på 5,25 kroner pr. kg. Derfor har det ikke hidtil været specielt interessant at importere dette smør. Men de seneste ugers stigning i smørprisen i EU skal ikke fortsætte ret længe, før det reelt bliver interessant. Der tales da også aktuelt om, at en sådan import forberedes for første kvartal 2013.

I mellemtiden fortsætter bulk-fløde til industriel anvendelse med at handles til massivt opskruede priser i EU. Omregner man til smør, ligger prisen på fløde 15 til 20 procent over smørret. Det siger noget om knapheden, men det viser også, at import ikke nødvendigvis vil være til skade for markedet, da risikoen, for at prisen bliver for høj, og salget dermed falder, ellers ligger lige for.

Usikkerheden markant

Der er for tiden en markant usikkerhed i markedet. De seneste måneders prisstigninger har fået indkøberne til at vente. Normalt falder priserne i EU i første kvartal af året, fordi mælkeindvejningen stiger markant, så der er begrænset interesse for at indgå kontrakter for denne periode.

Imidlertid ser det ud til, at den globale knaphed er kommet på tværs af et sådant prisfald. Problemer med foderkvalitet og pris påvirker udbuddet på den nordlige halvkugle. Samtidig er det i den grad lavsæson på den sydlige, som i øvrigt har udsolgt. Heller ikke lagre er der nogen af. I USA har man lige konstateret markante lagerfald for såvel smør som ost i oktober, og i EU er der kun det private smør. Dette betyder, at en fortsat stabil efterspørgsel på verdensmarkedet som vi har set de sidste år kan sætte gang i stigningerne igen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle