Dødeligheden blandt pattegrisene stiger for andet år i træk

Foderforbrug, kuldstørrelse og tilvækst forbedres som tidligere år, men dødeligheden hos pattegrisene går den forkerte vej, viser seneste landsgennemsnitstal.

Panderynkerne er ikke blevet mindre i ledelsen hos Seges Svineproduktion, efter landsgennemsnitstallene, der viser udviklingen af dansk svineproduktion gennem en række nøgletal, er offentliggjort.

Allerede sidste år var der et nøgletal, der blinkede rødt: nemlig udviklingen over overlevelsen hos pattegrisene, som efter en årrække med stort fokus og løbende forbedringer, pludselig dykkede og dermed flyttede sig længere væk fra målet om at reducere totaldødeligheden til under 20 procent.

De seneste tal forværrer situationen, idet rapporten viser et nyt fald i overlevelsen.

»Det er desværre ikke lykkedes at vende sidste års nedgang i pattegriseoverlevelse, som ellers har været konstant stigende siden 2009«, siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges Svineproduktion.

Han mener, udviklingen med flere døde pattegrise skal ses i sammenhæng med den varme sommer i 2018, der gav betydelige udfordringer i farestaldene.

»Såvel effektivitet som pattegriseoverlevelse kan være blevet påvirket af sidste års varme sommer«, siger han.

Da dødeligheden steg sidste år, blev en række initiativer sat i gang, og flere er på vej.

»Vi har endnu ikke set effekterne af det store arbejde, vi har i gang inden for området. De ting, vi har i gang, har vi naturligvis også fortalt politikerne om. Jeg ved, det er vigtigt at vise omverdenen, at vi går forrest. Det er bedre, at vi selv kommer med løsningerne, og det er præcis det, vi gør med bl.a. PattegriseLIV 2.0, nye teknologier, Farestaldsguiden.dk og mange andre ting, Vi ved, det er et område, der har stor politisk bevågenhed, men det har det selvfølgelig også blandt svineproducenterne«, siger han og kommer med en forventning om, at der snart sker bedring for overlevelsen hos pattegrisene:

»Det er hele tiden vores mål at hæve pattegriseoverlevelsen. Så uden at udstede garantier på, at det er næste år, vi vil se effekten af alle de store projekter, vi har i gang inden for området, er det naturligvis et mål, som vi konstant har for øje«, siger han.

Rapporten viser også, at sodødeligheden er stigende for første gang i ni år. Til gengæld er der positive takter på andre parametre.

»Det er glædeligt, at vi igen ser en forbedret foderudnyttelse og tilvækst. Det giver nemlig ikke kun bedre bundlinje for landmanden - det er også med til at sikre en stadig mere bæredygtig produktion«, siger han.

Faktaboks

3 tal fra landsgennemsnittet

  1. Sohold: I soholdene er det værd at bemærke, at levendefødte igen stiger. Fra 16,9 til 17,2 grise pr. kuld i 2018. Vægt ved indsættelse går nu overraskende frem med 200 gram til 6,7 kg.
  2. Smågrise: I klimastaldene er overskrifterne igen små forbedringer på foderudnyttelsen, der nu er på 1,86 FE pr. kg tilvækst mod 1,87 FE året før. Tilvæksten er også hoppet frem med tre gram til 456 gram daglig tilvækst.
  3. Slagtesvin: I lighed med smågrisene formår slagtesvinene også at gå frem på daglig tilvækst (plus fire gram til 965 gram i forhold til året før), og foderforbruget er faldet til 2,63 FE pr. kg tilvækst. Året før var foderudnyttelsen på 2,66 FE. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle