Danish Crown har store klimaambitioner

Allerede i 2025 er målet, at halvdelen af Danish Crowns grise i Danmark og Sverige har reduceret klimaaftrykket med 50 procent.

Når forbrugerne i Storbritannien på den anden side af sommerferien læner sig ind over køledisken og rækker hånden ud efter bacon fra Danish Crown, vil der som noget nyt være et grønt mærkat, der viser, hvor mange kg CO2 baconen belaster klimaet med.

Nævnte eksempel er et synligt bevis på, at klimadagsordenen rykker længere og længere ned i indkøbskurven - både hos forbrugerne og de store supermarkedskæder, der efterspørger klimaneutralt svinekød.

Det fortalte bæredygtighedschef hos Danish Crown, Gustav Bock, da han for nylig var gæstetaler ved et seminar om udendørs svineproduktion hos Sagro, som SvineRådgivningen og Seges Økologi Innovation stod bag.

Fire steps mod klimaneutralitet

Danish Crown arbejder med fire steps for at reducere klimabelastningen i værdikæden - både på slagteriet og hos landmændene - for at nå frem til klimaneutralitet.

»Når vi tæller sammen, har vi 43 initiativer i gang i vores værdikæde«, sagde han om første skridt og nævnte, at flere tiltag er der penge i for producenterne - f.eks. i form af mindre foderforbrug.

Næste skridt er fokus på grøn energi og grøn gødning, hvor Danish Crown er involveret i forsknings- og udviklingsprojekter, og i Sverige har Danish Crown allerede omkring 80 procent af produktionen dækket af energi fra hydro.

De to første step er ifølge Gustav Bock nok til at nå delmålet om 50 procents reduktion af klimaaftrykket i 2030.

»Når vi er forbi step et og to, er vi under 50 procents aftryk fra vores gris. Det ved vi allerede nu«, forklarede han.

Klimaarbejdet omfatter også step tre, der kaldes carbon insetting, der kan være plantning af skov eller foretager kulstofopbygning i jorden.

»Vi har allerede kunder i dag, der vil have den klimaneutrale gris. Her bruger vi carbon insetting, hvor landmænd kan lave yderligere på deres bedrifter. I har måske en solcellepark på 50 hektar el. 25 hektar, I alligvel ikke kan bruge til noget, hvor plantning af en skov kan være interessant. Der er en forretning for jer som landmænd, som I ikke ser nu, men den kommer måske næste år«, sagde han.

Sidste step - carbon offsetting - handler om at købe CO2-certifikater uden for værdikæden f.eks. i regnskovprojekter i Brasilien.

Certifikater køber Danish Crown allerede i dag fra områder, hvor der hentes soja til produktion af danske grise.

Faktaboks

Belastningen

  • For DC er 2030 det første delmål, hvor 50 pct. af klimaaftrykket fra produktionen skal være reduceret. 
  • Belastningen sker især ude hos landbrugene, der tegner sig for 91 procent af belastningen, mens slagteriet kun står for otte pct.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle