Svineproducenters første klimamål sat

Danish Crown har kortlagt ejernes klimamålsætninger. For de næste tre år skal især bedre fodring give reduktion på 4,7 procent. Spørgsmålet er, om det er nok til at nå målet i 2030.

De danske svineproducenter hos Danish Crown har som led i slagteriselskabets klimaprogram Klimavejen sat sig som mål at reducere CO2-udledningerne på gårdniveau med hele 4,7 procent over de næste tre år. Det viser Danish Crowns nyeste CSR-rapport.

Leverandørerne af hele 87 procent af de danske slagtesvin er blevet certificeret i år og viser en udledning på 239 kg CO2 per gris i gennemsnit.

Dette tal skal reduceres til 150 kg CO2 per gris i 2030 - en reduktion på 3,5 procent hvert eneste år de næste 10 år.

Men svineproducenterne har ’kun’ sat som mål at reducere 4,7 procent - over tre år frem til 2022.

Alligevel er direktør i Danish Crown Ejerservice Nicolaj Nørgaard fortrøstningsfuld.

»Jeg tror faktisk, at vi når målet i 2030. Det er et ambitiøst mål, men det er inden for rækkevidde«, mener han.

»Vi har kun lige taget første spadestik på den her rejse ved at gøre det synligt for landmændene. Jeg tror, at vi nok skal nå det«.

Andet skal spille med

Direktøren peger på, at der er mange andre faktorer, end det, som svineproducenterne har regnet på, der spiller med ind i udledningerne.

»Vi har ikke regnet med, at der også vil ske en ændring i dyrkningsmetoderne på markerne de kommende år. Eller at nogle landmænd vil ændre energikilde eller varmeforsyning og få en CO2-reduktion derfra«, siger han.

Klimavejens første certificering måler en række data, herunder foderforbrugets påvirkning, ud fra standardtal.

Nicolaj Nørgaard forventer, at det snart vil blive muligt at få den enkelte landmands konkrete tal ind i målingerne.

- Men kan det så ikke betyde, at påvirkningen kan blive højere for nogle og de dermed får sværere ved at nå målet?

»Jo. Men så vil baseline, altså udgangspunktet også ændre sig. Vi måler jo på udviklingen i udledningerne«, siger han.

Stor forskel i udledning

Nicolaj Nørgaard glæder sig over, at de bedste ved årets måling allerede lå nede på omkring 170 C02-ækv. per gris, mod gennemsnittet på 223.

»Der er en del forskel producenterne imellem. Nogle ligger allerede tæt på målet for 2030 og kommer til at nå det i god stil. Men der er selvfølgelig også nogle, der ligger skidt. Blandt andet Frilands-og økoproducenterne ligger af naturlige årsager mindre godt. Men de har et stort incitament til at øge deres fodereffektivitet, som virkelig er en af de store parametre«, mener direktøren.

Han håber, at svineproducenterne vil tage målingerne til sig - ikke kun som en pligtopgave, men som et redskab.

»Vi vil gerne gøre det synligt, hvor landmændene ligger og hvad de kan gøre. Men det handler også om, at de, når de sidder til julefrokost med familien, kan fortælle, hvordan de forbedrer sig, med tiltag om halmfyrsvarme, biogas og gylle. Der ligger en kæmpe opgave for os i at få kommunikeret, at grisekød ligger tættere på kyllingekød, end forbrugerne tror. Her kan landmændene være ambassadører«.

Faktaboks

2022-mål: Vil spare 100 ton CO2 pr. døgn:

  • Danish Crown har certificeret 87 pct. af grisene til de danske slagterier i deres årsrapport. Det svarer til 950 producenter med i alt 10,5 mio. grise.
  • Udgangspunkt for målingerne er 2016, hvor en beregning meldte om en udledning på 239 CO2-ækvivalenter pr. gris.
  • 2019-målingen melder om 223 CO2-ækv. pr. gris. og landmændenes mål for 2022 er 212,5.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle