Tæt på ny verdensrekord: Frida runder 200.000 kg mælk

En vestjysk ko har netop rundet en livsproduktion på 200.000 kg mælk. Måske den yngste i verden, vurderer avlsforening.

I det daglige er Frida ikke en ko, som mælkeproducent Torben Thorsen fra Vinderup lægger meget mærke til. Det skulle da kun være, fordi hun er den eneste af besætningens 360 køer, der har et navn.

Men i den seneste tid har Frida fået ekstra opmærksomhed. Som den anden danske ko har hun netop rundet en livsproduktion på 200.000 kg mælk.

I sig selv er det ikke rekord, men ser man på koens alder, er der måske tale om en verdensrekord, vurderer Torben Lund, der er chefkonsulent for avlsforeningen Dansk Holstein.

»Det er formentlig den yngste ko i verden, som runder 200.000 kg mælk. Hun har brugt 11 år på det. Det er simpelthen vildt flot«, erklærer Torben Lund.

Tilfældigt tilkøb

Frida er ikke født i Torben Thorsens besætning. Hun blev tilkøbt, da hun var tre år gammel, fordi Torbens nabo nedlagde sin mælkeproduktion.

»Dengang var den hans højstydende ko, men jeg havde ingen anelse om, at hun ville fortsætte og nå denne milepæl«, fortæller Torben Thorsen og tilføjer, at koen hedder Frida, fordi det var nabokonens navn.

Hos Torben Thorsen malkes køerne i malkerobotter, og Frida har besøgt dem tre gange dagligt i de ni laktationer, hun indtil videre har præsteret i Torbens stald.

Hvor mange flere laktationer, Frida har i sig, ved den vestjyske mælkeproducent af gode grunde ikke. For tiden har han dog en del udfordringer med at få rekordkoen drægtig igen.

»Hun har ikke fået det sidste forsøg endnu, men jeg må indrømme, at det nærmer sig. Kan hun ikke blive drægtig, må hun udsættes«, siger Torben Thorsen.

Koen har kælvet 10 gange, hvoraf to kælvninger har givet tvillinger. Men intet af afkommet har præsteret på højde med Frida.

»Vi har ikke beholdt noget afkom af hende, så hun er en ener«, konstaterer Torben Thorsen.

Håndværket

Den vestjyske mælkeproducent peger også på, at den bemærkelsesværdige produktion også kræver en smule held.

»Nogle vil måske også tænke, at vi presser dyrene til at yde så meget. Det mener jeg ikke. Vi passer dem, så de kan præstere«, slår Torben Thorsen fast.

Faktaboks

Under 30 køer har ydet 200.000 kg mælk

  • Det er en særdeles eksklusiv klub, som Torben Thorsen og koen Frida træder ind i.
  • Ifølge en opgørelse fra sommeren 2020 er der 25-27 køer i hele verden, som har ydet mere end 200.000 kg mælk. Siden er Frida kommet til, og hun vil, ifølge avlsforeningen Dansk Holstein, formentlig stå på førstepladsen, hvis køerne blev rangeret efter, hvor hurtigt de nåede de at yde 200.000 kg mælk.
  • Verdens mest produktive ko til dato var en canadisk ko født i 1996. Den nåede at give 247.711 kg mælk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle