Dyrlæge: Tetracykliner skal være førstevalg

Siden 30. september 2017 har tetracykliner talt med en faktor 1,5 i opgørelsen af gult kort. Det bør straks ophøre, mener dyrlæge.

Dyrlæge Hasse Poulsen, Danvet, ser gerne, at den danske enegang med disfavorisering af tetracykliner ophører.

Han kalder det en politisk manøvre, der ikke var fagligt begrundet, da de danske myndigheder i 2017 besluttede at lade tetracykliner tælle med en faktor 1,5 i stedet for 1,0 i opgørelsen af gult kort.

Han undrer sig særligt efter at den europæiske lægemiddelagentur, EMA, i en nylig rapport anbefaler netop tetra- cykliner som førstevalg til veterinært brug. EMA er EUs organ omkring videnskabelig evaluering og overvågning af antibiotiakforbrug i EU.

»Deres anbefaling bygger netop på, at det ikke er kritisk at bruge tetracykliner i relation til humant brug«, siger Hasse Poulsen.

Fire klasser

EMA inddeler de forskellige grupper af antibiotika i fire klasser. Tetracykliner (tetra- cyklin, oxytetracyklin, doxyklin og chlortetracyklin) er placeret i den klasse, man anbefaler som førstevalg ved behandling af dyr, fordi præparaterne ikke er kritiske i relation til humant brug.

»EMA er EUs faglige eksperter omkring antibiotikaforbrug og antibiotikaresistens. Det undrer mig, at Danmark har andre anbefalinger end EMA«, lyder det fra Hasse Poulsen, der derfor opfordrer til at droppe straffen af tetra- cyklin.

Han har allerede for 14 dage siden gjort Fødevarestyrelsen opmærksom på EMA-rapporten og uoverensstemmelsen med den danske anbefaling, men har endnu ikke hørt, hvordan Fødevarestyrelsen stiller sig til anbefalingen fra EMA.

 

Godt præparat

Hasse Poulsen og mange af hans kolleger er kede af, at tetracyklin tæller med faktor 1,5 i gult kort.

»Det særlige ved tetracykliner er, at det både har effekt på coli og på lawsonia. Andre præparater virker kun på den ene sygdom«, forklarer dyrlægen.

I mange smågrisestalde er der ofte tale om blandingsinfektioner af både coli og lawsonia.

»Derfor vil tetracyklin ofte være mit førstevalg i smågrisestalde, også selv om det har talt med en faktor 1,5«, lyder det fra Hasse Poulsen.

I slagtesvinestalde er tetra- cykliner også et godt præparat, selv om der ikke i lige så høj grad er tale om blandingsinfektioner hos slagtesvin.

Faktaboks

Tetracykliner:

  • Siden 2017 vægtet med en faktor 1,5 i Vetstat og dermed i opgørelsen af gult kort. 
  • Det har fået forbruget i Danmark til at falde. 
  • EMA anbefaler det derimod som førstevalg.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle