Ti hektar med juletræer: Helt perfekt til en pensionist som mig

70-årige Hans La Cour laver mellem fire og fem tusind juletræer om året.

Fingrene arbejder hele tiden. Et lille nip her. Et lille nip der.

Ubevidst nipper Hans la Cour alle de sidegrene af, der er for lange, mens vi går gennem de mange rækker med juletræer, samtidig med at han fortæller om dyrkningen af sin ti hektar store juletræsplantage i midtfynske Hillerslev.

»Jeg kan bare ikke lade være med at nippe. Efter 27 år med juletræer ligger det helt fremme i blodet at trimme og gøre træerne flotte«, siger Hans la Cour.

For Hans la Cour er det bevidstheden om, at kvaliteten altid afgør prisen på træerne, der pr. refleks får hans tommel- og pegefingre til at nippe og forme træerne, mens han forklarer om plantagen. For i det nuværende marked med overproduktion af juletræer er topkvalitet den helt afgørende forskel på, om et træ kan sælges, eller det bedre kan betale sig at skrotte det og give plads til, at nabotræerne kan vokse sig store og flotte.

I plantagen står 70-årige Hans la Cour selv for det allermeste af arbejdet. Og han gør det rigtig godt, hvis man spørger skovfoged Christian Ladefoged fra Skovdyrkerne, der både er hans dyrkningskonsulent og sørger for afsætning af træerne.

»Hans er et hundrede procent professionel, og det lykkes ham at producere rigtig mange fine træer«, siger Christian Ladefoged.

Hans la Cour står selv for både rækkesprøjtning, gødskning, nipning, topstyring, fjerne dobbelttoppe, sætte fuglepinde, slå spor og vedligeholde hegn omkring træerne. Og som regel sørger han også for formklipning og bundklipning.

Hjælp fra flere sider

Da hans kone Hanne levede, passede parret plantagen sammen. Når det i dag er højsæson, og der er brug for ekstra arbejdskraft til opgaver som nipning og formklipning, giver både børn, børnebørn og gode venner en hjælpende hånd med.

Tidsmæssigt svarer det til et halvtidsarbejde at passe den ti hektar store plantage, vurderer Hans la Cour. I sommermånederne kræver det i snit en arbejdsdag på mellem 4 og 8 timer. Om vinteren noget mindre.

»Det er en perfekt størrelse for en pensionist som mig på 70 år. Det giver god motion«, siger han.

Alderen på træerne i plantagen er mellem tre og ti år, og der er cirka lige mange af hver årgang. Det er en fordeling, der gør, at arbejdsindsatsen er nogenlunde den samme hvert år, og den producerede mængde træer ligger på 4.000 og 5.000 om året.

»At jeg kan klare det allermeste arbejde selv, er meget vigtigt lige nu, hvor afsætningen af træerne er sløj. Så kan jeg holde alle omkostningerne hjemme, og jeg investerer næsten kun min egen løn i pasningen«, siger Hans la Cour.

Sidste år lød overskuddet på 100.000 kr. før løn, renter og afskrivninger. Det resultat er han bestemt ikke tilfreds med.

»Jeg arbejder cirka 1.000 timer om året med træerne. Og når mit mål er at tjene 200 kr. i timen, så er der et pænt stykke vej igen, før økonomien er tilfredsstillende. Der mangler faktisk omkring 200.000 kr. lige nu, og det er efterhånden syv år siden, at det lykkedes at tjene den timeløn hjem«, siger han.

Far med sav som 90-årig

Forklaringen på den ringe økonomi er, at han sidste år i gennemsnit kun fik 64 kr. for de træer, der blev solgt. Da priserne toppede, lød hans gennemsnitspris på 157 kr. pr. træ.

Al tale om at holde op som juletræsproducent preller dog af på Hans la Cour.

»Min far gik i skoven med motorsav, da han var 90 år. Og at stoppe og sælge plantagen nu, hvor priserne rammer bunden, kunne jeg aldrig finde på.«

»Jeg kan selvfølgelig blive nødt til at sælge, hvis fysikken svigter, men jeg elsker arbejdet, og jeg er sikker på, at der meget snart igen kommer en optur for priserne på juletræer, fordi arealet er faldende. Så er er jeg klar til at sælge. For mig handler det derfor lige nu om hvert år at høste de hugstmodne træer og samtidig holde plantagen perfekt, så den hele tiden er salgsklar, og jeg kan slå til, når det rigtige tilbud kommer«, siger Hans la Cour.

»Indtil da, nyder jeg bare, at jeg også i morgen kan stå op med udsigten til at arbejde i plantagen. Selv på en dårlig dag er arbejdet med juletræerne det bedste, jeg kan forestille mig«.

Faktaboks

La Cours plantage

  • 9 ha Nordmannsgran
  • Sælger 4.000-5.000 træer om året
  • Salgspris 2020: 64 kr. pr, træ
  • Bedste salgspris 2011: 157 kr. pr. træ

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle