Tre landmænd i stærkt øko-samarbejde om grønsager og grise

Fælles selskab med en svoger og hans bror banede vej for, at Ole Lawaetz Olesen kunne realisere drømmen om at blive økologisk svineproducent og grønsagsavler.

De økologiske slagtegrise på sydvestfynske Agernæs har ikke den store lyst til udendørsliv på en råkold og grå forårsdag i tidlig april. De vil hellere snue i tæt sammenslyngede dynger i dybstrøelsen indenhus. Kun en håndfuld har stukket trynerne udenfor på det regnvåde udeareal.

»De har ellers havudsigt«, bemærker gdr. Ole Lawaetz Olesen og viser ud mod Lillebælt og Helnæs Bugt, der omgiver de to halvøer og naturperler Agernæs og Helnæs.

Ole L. Olesen er tredje generation på proprietærgården med de rød- og gulkalkede længer. Efter to års omlægning er han klar til at springe ud som fuldblods økologisk planteavler med en lang række specialafgrøder, salater, hokaido-græskar o.a., og efterafgrøder som kløver og lucerne samt 40 ha græs på ejendommens 155 ha. De 6.000 slagtegrise har allerede fået det røde Ø-stempel.

Som at komme hjem

»Det er en forløsning. Det er som at komme hjem«, siger den fynske landmand, der ser den konventionelle drift som en parentes i gårdens historie. En periode, hvor han i stigende grad har kæmpet med følelsen af at være ’styret’ af kemi- og gødningsfirmaer, som konstant fristede med nye produkter, uden at han oplevede, at landmændene høstede gevinsten.

»Det er næsten det største: Følelsen af ikke at være styret«, siger Ole Olesen.

Desværre har det våde vejr forsinket og besværliggjort hans økologiske debut i marken: To hold hjertesalat fra Holland er bl.a. ikke kommet i jorden, men må vandes og holdes i live hjemme.

»Men sådan er det for alle«.

Tre gik sammen

Ole Olesens is i maven skyldes, at han ikke står alene med udfordringerne.

Han deler dem med sine to stærke partnere i det fælles selskab, Agernæs Øko: Svogeren Claus B. Jacobsen og dennes bror Jacob B. Jacobsen.

De to brødre Jacobsen driver sammen familievirksomheden Torup Bakkegård og Orelund 20 km fra Agernæs - én af Fyns største konventionelle grønsagsproduktioner målt i både drift og omsætning.

Men da supermarkederne ofte efterspørger økologiske grønsager fra dem, var det oplagt for de tre at indgå samarbejde om den økologiske drift, som Ole Olesen overvejede.

Lige til højrebenet

»Det lå lige til højrebenet, at vi udnytter hinandens kompetencer: Jacob er en dygtig sælger med salg til alle danske supermarkeder. Claus er specialist i specialafgrøder og er en dygtig markmand og driftsleder. Jeg selv er også interesseret i planteavlen, men har ellers at gøre med grisene og kødkvæget. Vi matcher hinanden rigtig godt«, siger Ole Lawaetz Olesen.

Fællesskabet og den økonomiske soliditet, der fulgte med selskabet, har været en vigtig brik i, at han selv har kunnet realisere drømmen om at blive økologisk plante- og svineproducent.

Den var moden efter et langt tilløb, da han i 2016 havde fundet en jysk leverandør, der kunne tilbyde 3.000 økologiske 30-kilos grise om året.

»Dengang var det ikke til at få økologiske grise - jeg var heldig at have fundet ham«, fortæller Ole Olesen, som efter en tid som producent af frilandsgrise havde en stald, der var velegnet til økologi. Kort efter ringede leverandøren igen: »Vil du ikke have 3.000 mere?«

»Jeg sagde bare ’ja’ med det samme. Men jeg havde jo ikke selv pengene til en ny stald. Så lavede vi Agernæs Øko!«

Alt ind i selskabet

Ole Olesen ejer fortsat ejendommen Agernæs personligt, men ellers er ’alt’ gået ind i selskabet: Den nye stald, alle maskiner og dyr, forpagtningaftaler mv.

Agernæs Øko ejer bl.a. lugemaskiner og radrensere, som Jacob og Claus kan bruge i deres eget system.

»Vi lejer alle af selskabet efter behov«, siger Ole Olesen, der sammen med én fast mand er ankermand på svineproduktionen.

»Det er Claus’ opgave at få sået afgrøderne på det rigtige tidspunkt, og Jacobs opgave er at få dem solgt - sammen er vi meget stærke«.

Ole Olesen tilføjer som et stort plus, at Agernæs Øko kan trække på de mange ansatte til bl.a. lugning, som Torup Bakkegård og Orelund beskæftiger i højsæsonen, og på virksomhedens revisor og salgsafdeling.

»Det giver en kæmpe frihed til at gøre det, man selv er bedst til«.

Agernæs Øko sælger via eget salgsselskab, Ø-grønt. Grisene tager DC Friland Økologi sig af. Foderet er fra DLG. Der købes ikke gødning ude fra. Grisene og efterafgrøderne slår til endnu.

Faktaboks

Samarbejde giver ro

  • Agernæs Øko P/S er stiftet i 2016 af Ole L. Olesen, svogeren Claus og hans bror Jacob.
  • For Ole Olesen har det været en ’fantastisk oplevelse’, som giver frihed til, at man hver især gør det, man er god til
  • »Og i banken får man jo en helt anden behandling«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle