Udskældt ordning kan give 27.000 nye staldpladser

135 landmænd har fået tilsagn om støtte til modernisering og nybyg af stalde til kvæg. Hvis alle projekter gennemføres, kan ordningen give 27.000 nye og 10.000 renoverede staldpladser.

Komforten og velfærden kan blive løftet for næsten 37.000 danske køer, kvier og kalve, hvis alle tilsagn givet under Moderniseringsstøtteordningen 2018 fører til reelle projekter.

Det viser en aktindsigt, som LandbrugsAvisen har fået i de 135 tilsagn, som er givet under ordningen.

I alt er der bevilget støtte til nybyggeri af 26.746 staldpladser til køer, kvier og slagtekalve samt støtte til renovering af 10.135 staldpladser til køer, kvier og slagtekalve.

Ordningen havde oprindeligt en tilskudsramme på 110 mio. kr., men pga. en overansøgning på næsten 500 pct., fandt Landbrugsstyrelsen yderligere næsten 10 mio. kr., så der i alt er givet tilsagn om 119,3 mio. kr.

For let at søge

Den store overansøgning fik i første omgang bl.a. kvægbrugets formand Christian Lund, L&F, Kvæg, til at udtrykke en form for optimisme over den store lyst til at investere blandt danske kvægbrugere. Optimismen blev senere afløst af vrede, da de 488 afslag blev sendt ud.

Kritikken gik bl.a. på, at det ikke var en betingelse for at få tilsagn, at der forelå miljø- eller finansieringsgodkendelse, ligesom Landbrugsstyrelsen i første omgang skrev, at en lang række landmænd fik afslag, fordi deres projekter var for små.

Styrelsen beklagede senere denne detalje, og aktindsigten viser, at der i flere tilfælde er givet tilsagn om støtte til projekter fra 30 til 200 staldpladser.

Kaare Larsen, Gilleleje, er en af de landmænd, som har fået tilsagn til totalrenovering af 29 staldpladser. Han vil ikke udvide sin besætning, men i stedet indrette et særligt velfærdsafsnit til køer, som lige har kælvet.

Det samme vil Jørn Kjær Madsen, Bramming. Han står for en af ordningens største projekter i form af en ansøgning med 1.252 staldpladser til køer. Hvis projektet realiseres, vil han udvide fra 3.600 til 4.600 køer.

»Jeg har miljøgodkendelsen, men ikke finansieringen på plads. Men med 20 pct. støtte håber jeg, at kreditgiverne siger ja«, fortæller han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle