Udtørret sø havner i regeringsgrundlaget

Sølaug glæder sig over, at Søborg Sø er kommet på dagsordenen på Christiansborg.

Jeg er meget overrasket over, at Søborg Sø er nævnt i regeringsgrundlaget. Det er vist uden fortilfælde, at et konkret naturgenopretningsprojekt er nævnt der.

Kaare Larsen fra Brunbjerggaard ved Gilleleje er mildest talt ret forbløffet over, at der i den nye regeringsgrundlag specifikt nævnes Søborg Sø. Som formand for landvindingslauget og en af de store lodsejere i Søborg Sø mellem Gilleleje og Gribskov går han ind for, at området igen skal stå under vand og omgives af våde enge.

»Ja, det har vi arbejdet hårdt på at blive enige om i de sidste fire år. Så det er bestemt positivt, at regeringen vil det samme,« siger Kaare Larsen og tilføjer:

»Jeg er nu overbevist om, at vi nok skulle komme igennem med det alligevel. Vi er nået meget langt med at blive enige os lodsejere imellem.«

Med i grundlaget

Hvordan søen så er havnet i regeringsgrundlaget, er rent gætteri fra Kaare Larsens side, der allerede onsdag fik en fornemmelse af, at noget var i gære:

»Det er ikke nogen hemmelighed, at Venstre her i Gribskov har tætte kontakter til Christiansborg. Og en af lodsejerne sidder tæt på Liberal Alliance. Så jeg tænker, at de har foræret det til de konservative, der har den grønne profil. Men det er nu heller ikke så afgørende. Det er resultatet, der tæller. Og nu bliver det jo lettere for os at komme igennem med vore ønsker.«

Landvindingslauget har brugt de sidste fire år på at blive enige om at gå aktivt ind i planerne om at genoprette søen, - et arbejde, der har været slidsomt, fordi der er mange interesser på spil.

»Men det kommer os til gode nu, at vi er gået aktivt ind i arbejdet,« siger Kaare Larsen.

»Vi ville jo stå på bar bund nu, hvis regeringen kom med et diktat. Jeg er sikker på, at det ville have skabt en masse modstand, hvis det blev trukket ned over hovedet på os,« siger Kaare Larsen.

»Det er jo en vindersag for os nu. Ofte er det sådan, vi altid er klar til at gå i krig for at undgå tab, men langt mindre klar til at lægge samme energi i at vinde noget. Men det her er jo beviset på, at det kan betale sig at gå efter at vinde.«

Et par år endnu

Selve finansieringen af projektet er ikke helt på plads endnu. Efter Kaare Larsen vurdering går der nok et par år eller tre endnu, inden der står blank vand i søen.

»Sagen er, at der ud over naturværdierne også er frilufts- og kulturværdier på spil. Så derfor vil Aage V. Jensens fonde, der er med i projektet, ikke være alene om at finansiere det. Der skal findes andre, der vil bidrage. Men det, er jeg sikker på, nok skal falde på plads,« siger Kaare Larsen.

Faktaboks

  • Naturgenopretningsprojektet vil have flere positive natur-, miljø-og klimaeffekter: Dels rekreative og naturmæssige, dels reduktion i udledningen af drivhusgasser og udvaskningen af kvælstof, hedder det i regeringsgrundlaget.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle