Vækst i eksport af smågrise klinger ud

Mange års massiv fremgang i eksporten af smågrise er erstattet af minimal vækst i de seneste to år.

Siden starten af 00erne har vækstmotoren for dansk svineproduktion først og fremmest været smågriseeksporten, der i en lang årrække nærmest som en selvfølge steg med en million smågrise hvert år.

Billedet ser noget anderledes for de seneste par år, hvor tilvæksten er klinget gevaldigt af.

I 2018 blev kun knap 200.000 ekstra smågrise sendt til eksport i forhold til året før, og i 2019 har fremgangen blot været på 91.000 ekstra smågrise.

Det viser en opgørelse af smågriseeksporten, som Danske Svineproducenter har udarbejdet.

Bag registreringen står Markus Fiebelkorn fra producentforeningen, som fastslår, at der kan komme en justering for december-tallene:

»Tallene for december er ikke endelige, og måske kommer der en mindre opjustering, men trenden er klart, at der er sket et fald i tilvæksten for smågriseeksporten«, siger han.

Flere vælger slagtesvin

Formanden for Danske Svineproducenter, Kim Heiselberg, tror, at den mindre tilvækst for smågriseeksporten bl.a. kan forklares ud fra de gunstige priser på slagtesvin i Danmark for tiden.

»Den åbenlyse grund til den mindre vækst i smågriseeksporten er, at svineproducenterne er begyndt at fylde de slagtesvinestalde, de har. Det er det, jeg hører fra producenterne. For prisen på at producere slagtesvin i Danmark er for første gang i mange år den rigtige og animerer svineproducenterne til at fylde staldene op«, siger han og fortsætter:

»Tidligere har producenterne ind i mellem sendt et læs smågrise til eksport, men nu tager de måske selv alle grisene ind i stalden og opfeder dem. Hvis der er 2.000 svineproducenter, der tænker på den måde, kan det hurtigt flytte på eksporten af smågrise«.

En anden faktor, der har betydning for smågriseeksportens størrelse, er ifølge formanden, at der er grænser for, hvor meget den kan vokse - især med tanke på den dårlig økonomi i dele af 2017 og 2018. Manglende investeringer spiller også en rolle.

»Min vurdering er, at der ikke er investeret i ret mange nye soanlæg. Producenterne bruger denne optur til at fintune de anlæg, de har, og får samtidig afdraget på deres gæld. De vælger ikke at bygge nye stalde«, siger Kim Heiselberg.

Faktaboks

Hvad betyder svinepest?

  • Kim Heiselberg mener ikke, at mange soholdere, der satser på eksport, sadler om og bliver full-line-producenter eller sælger smågrisene i Danmark på grund af afrikansk svinepest.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle