Vaccine mod Lawsonia viser lovende resultater

Men kun hvis grisens diarre vitterlig skyldes Lawsonia. Skyldes den andet, er pengene spildt.

Vaccinen mod Lawsonia-diarré, der kom på markedet for godt et år siden, viser nu positive resultater i en række besætninger der har prøvet den. Effekten svinger dog meget fra besætning til besætning. Det baner vejen for at reducere forbruget af antibiotika mod diarré.

"Lawsonia er den sygdom der koster mest medicin overhovedet i landet," siger svinefagdyrlæge P.H. Rathkjen fra medicinfirmaet Boehringer Ingelheim der står bag vaccinen.

40-45 gram daglig tilvækst ekstra

Firmaet er bekendt med resultater af vaccinen i 31 besætninger der har prøvet den, de fleste af dem med 7-30 kilos grise.

Resultaterne viser, at den daglige tilvækst for 7-30 kilos grise er steget med mellem et gram og 168 gram om dagen. Det er ikke videnskabelige forsøg, men erfaringer som besætningerne har meldt tilbage. Derfor kan man ikke regne et præcist gennemsnit ud. I de fleste tilfælde er det besætningernes effektivitets-rapport før og efter der ligger til grund.

"Tallene tyder på, det ville ligge omkring 40-45 gram i daglig tilvækst," vurderer P.H. Rathkjen.

Også dødeligheden i besætningerne falder i langt de fleste af besætningerne, men igen kan man ikke sætte tal på. Desuden har flere besætninger meldt tilbage, at grisene blev mere ensartede i størrelse, og derfor vil man fremover også se på spredning på ugeholdene. Det kan være en stor fordel for producenterne.

"Før slagtede man måske et ugehold af grise over fem uger, og efter behandling kan man måske komme ned på tre-fire uger," siger han.

Effekten af vaccinen kan også måles på medicinforbruget i besætningen.

"Vi har meldinger om nogle der helt har kunnet holde op med at behandle, mens andre har sænket medicinforbruget," siger P.H. Rathkjen.

Rigtig afprøvning

Dansk Svineproduktion ser det som noget meget positivt, hvis man kan styre diarre med en vaccine, især hvis man kan få medicinforbruget ned.

"Problemet er, at man kun hører de gode historier," siger svinefagdyrlæge Markku Johansen, Dansk Svineproduktion, men tilføjer:

"Hvis der er Lawsonia i en besætning, skal den nok virke."

For at se hvordan vaccinen virker i en gennemsnitsbesætning, sætter man nu en "Rullende Afprøvning" i gang, hvor man sammenligner behandlede og ubehandlede grise fra samme ugehold.

Ifølge Markku Johansen er Lawsonia lidt drilsk, fordi den kan påvises stort set alle steder, men den kan også være til stede, uden det er et problem. Diarre kan også have andre årsager, selv om Lawsonia er til stede.

Prøv på egen bedrift

"Om noget er Lawsonia eller ej er altid et godt spørgsmål," siger Markku Johansen.

Man risikerer med andre ord at bruge penge på en vaccine der ikke løser problemet, mens antibiotika klarer problemet, lige meget hvad der er årsag til diarreen.

Ulempen med medicinering er til gengæld, at kommer man for tidligt, når Lawsoniabakterierne ikke at immunisere grisene. Så kan de blive smittet igen, og så skal de også behandles igen. Måske endda når de er slagtesvin, hvor de har en helt anden størrelse og skal have meget antibiotika.

Han foreslår, hvis man har problemer med Lawsonia, at man prøver at vaccinere et ugehold for at se, om det har en effekt eller ej, og dermed lære om vaccinen egner sig på ens bedrift.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle