Beslutning på fast forward: Det tog regeringen tre kvarter at nedlægge minkerhvervet

Efter et møde på blot tre kvarter i regeringstoppen blev det - stik imod anbefalinger fra embedsværket - besluttet at aflive alle mink.

Den 3. novemveber 2020 klokken 22:14 sendte daværende departementschef i Sundhedsministeriet, Per Okkels, en kortfattet besked til Dorte Søndergaard, der dengang arbejdede som en af afdelingscheferne i Sundhedsministeriet.

"Alle mink slåes ned".

Beskeden strøg hurtigt videre fra Dorthe Eberhardt Søndergaard til hendes medarbejdere i Sundhedsministeriet, viste SMS-korrespondancer fremlagt i Minkkommissionen.

Tidspunktet for beskeden var bemærkelsesværdigt. Det var nemlig kun tre kvarter, efter mødet i regeringens magtfulde koordinationsudvalg var gået i gang.

Det tog altså kun tre kvarter at drøfte beslutnigen om at aflive alle mink - vel at mærke mens embedsfolkene havde arbejdet med helt andre og mindre vidtgående scenarier.

Et blik i Sundhedsministeriet

SMS-beskeden fra departementschef Per Okkels blev fremlagt på dag fire i Minkkommissionen, hvor vi for første gang i i Minkkommissionen fik et indblik i, hvad der foregik i de nedre embedsmands-geledder Sundhedsministeriet i de hektiske dage frem mod beslutningen.

Her fortalte Ida Krems, fuldmægtig på Lægemiddelkontoret og involveret i covid-19-håndteringen, hvordan hun reagerede, da hun klokken 22:16 fik meldingen om aflivningen af alle mink videresendt fra sin afdelingschef, Dorthe Søndergaard.

"Det var en overraskelse", sagde hun.

Ida Krems havde samme aften først forladt kontoret ved 21-tiden, fordi hun havde brugt dagen på at forberede materiale til mødet i regeringens koordinationsudvalg.

Selv om hun var overrasket over udfaldet, var hun imidlertid tidligere på dagen kortvarigt inde over spørgsmålet om hjemmel til en vidtgående beslutning om at aflive alle mink – og derfor naturligvis også interessant for hele sagen.

Om eftermiddagen den 3. november - altså få timer før det skæbnesvangre regeringsmøde - fik hun en mail fra Katja Goodhew i Fødevareministeriet, der på samme måde sad og forberedte materiale til regeringsmødet.

Intet ejerskab i Sundhedsministeriet

I mailen konstaterede hun, at der i hvert fald ikke ville være hjemmel i Fødevarelovgivningen og spugte, om en sådan beslutningen ville kunne 'hjemles' i epidemilovgivningen?

Katja Goodhew fik aldrig et svar retur, men Ida Krems spillede bolden videre i sit ministerium.

"Jeg sender den videre til min kontorchef og får at vide, at hun vil tage fat i det med kontorchefen fra Miljø- og Fødevareministeriet", sagde hun.

Det skete også, bekræftede hun.

Hun forklarede endvidere, at man i Sundhedsministeriet godt var klar over, at en aflivning af alle mink ikke kunne rummes af epidemiloven.

Så budskabet gik tilbage – at der ikke var hjælp at hente hos jer, lød det fra udspørger i Minkkommissionen, Jakob Lund Poulsen?

"Ja"

Mail fra Heunicke

I øvrigt viste dokumenter, at minksituationen havde højeste ministerielle bevågenhed i ugen op til beslutningen. I en mail til blandt andet departementschef Per Okkels skrev sundhedsminister Magnus Heunicke den 26. oktober:

"Det forekommer stadig mere uforståeligt, at der ikke findes svar på, hvorfor og hvordan så mange minkfarme er blevet smittet", lød indledningen på mailen.

Herefter fugte der en længere udredning med ministerens bekymringer, hvor han blandt andet også luftede sin frygt for, at østereuropæiske ansatte skulle slæbe smitten frem og tilbage i Europa.

Hvordan ministeriet præcist reagerede på ministerens bekymring, er stadig uklart, og vil formentlig først blive afdækket, når den tidligere departementschef og ministeren senere på året sætter sig i vidneskranken.

 

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle