Partier: Ulovlige actioncard skal undersøges

Alle Folketingets partier vil have minkkomissionen til at undersøge politiets ulovlige actioncards.

Alle partier vil nu have undersøgt, hvordan det kunne ske, at politiet ringede rundt til landets minkavlere med beskeden om, at deres raske mink skulle aflives, selvom der ikke var lovhjemmel til det.

Det skriver DR.

"Det bedrøvelige er jo, at man ikke kan finde ud af, hvem der besluttede at sætte politiet ind. Derfor anbefaler advokaterne, at det undersøges yderligere", siger gruppeformand for Venstre Karsten Lauritzen.

Han fortæller, at der er enighed blandt alle partier om at udvide kommissoriet i Minkkommission, der nu også skal se på actioncard.

Enhedslistens medlem af udvalget, Peder Hvelplund, bekræfter oplysningen over for Ritzau.

"Vi har fået en advokatundersøgelse, som ikke gav de ønskede svar. Blandt andet i forhold til, hvem der lavede beslutningsgrundlaget, som gjorde, at der blev udarbejdet nogle actioncards, som helt åbenlyst var urigtige og fejlbehæftede. Den oplysning skal vi have afdækket", siger han.

Granskningsudvalget er et underudvalg til Udvalget for Forretningsordenen, der formelt skal træffe beslutningen om at udvide kommissoriet. 

Fredag i sidste uge blev der offentliggjort en advokatundersøgelse af Rigspolitiets brug af actioncard i minksagen. Undersøgelsen udtrykte kritik af Rigspolitiet i forhold til udarbejdelsen af dem. 

Det fremgik af undersøgelsen, at udarbejdelsen ”ikke i sig selv har været underlagt nogen speciel eller formel beslutningsproces i politiet, hvilket må anses for at være i strid med politiets egne interne retningslinjer”. 

Desuden konkluderede advokatundersøgelsen, at politiet heller ikke i en efterfølgende redegørelse eller i anden sammenhæng havde givet udtryk for, at kortene var udarbejdet og godkendt i overensstemmelse med politiets egne gældende retningslinjer.

"Samlet lægger jeg til grund, at retningslinjerne på ingen måde er fulgt, skrev advokaten bag undersøgelsen", Claus Guldager, i rapporten. 

Da landets minkavlere i november sidste år blev orienteret om, at deres besætninger skulle aflives på grund af fare for coronasmitte, blev de kontaktet telefonisk af politiet, som brugte de meget omtalte actioncards til at hjælpe dem gennem samtalen.

Minkkommissionen, som formelt hedder Granskningskommissionen, er i øjeblikket i gang med afhøringer i sagen. Her skal statsminister Mette Frederiksen (S) 9. december afhøres som den foreløbig sidste. 

/ritzau/

Obs. opdateret kl. 12.17 med sidste halvdel af artiklen.
 

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle