Bruger olie som nødløsning: Danish Crown fastholder grønne energiplaner

Den usikre forsyningssituation for naturgas får slagterikoncernen til at investere i ny teknologi, der sikrer produktionsevnen på kort sigt. Arbejdet med at udfase fossile brændstoffer fortsætter, fortæller driftsdirektør.

Fire af Danish Crowns fabriksanlæg skal ikke kun køre som smurt i olie. De skal også kunne køre på olie.

Situationen i Ukraine, og regeringens mål om at gøre Danmark uafhængig af gasimport fra Rusland, har fået slagterikoncernen til at ombygge anlæggene, så gasforbruget med kort varsel vil kunne nedbringes med cirka 20 procent.

- Der findes teknologi, som vores anlæg kan bruge til at skifte mellem at bruge gas og olie. Den løsning installerer vi de steder, vi kan. Så kan vi holde vores kedler i gang med olieforsyning hvis nødvendigt, og så kan vi skifte tilbage til først naturgas og senere biogas, når den her krise forhåbentlig snart er slut, siger Preben Sunke, driftsdirektør i Danish Crown.

Samtidig arbejder Danish Crown videre med at gøre sig fri af fossile energikilder.

- Vi understøtter regeringens planer, hvor produktionen af dansk biogas skal fordobles. Derfor forbereder vi os på at aftage biogas på den lange bane. Sammen med grøn strøm bliver det fremtidens energiforsyning. Når vi rammer 2030, er vores energiforsyning et mix mellem grøn strøm og biogas, siger Preben Sunke.

På Danish Crowns slagterier i Horsens, Holsted, Aalborg og Ringsted er den tekniske stab i øjeblikket ved at ombygge anlæggenes varmeforsyning, så de umiddelbart kan skifte mellem naturgas og olie.

Ved at ombygge de fire anlæg vurderer Danish Crown at kunne reducere sit gasforbrug med 21 procent årligt, svarende til godt 4 millioner kubikmeter naturgas. Dermed er slagterikoncernens årlige forbrug af naturgas omkring 19 millioner kubikmeter.

Mere end en ledning i stikkontakten

Installation af olieløsningen løber op i ”et mindre millionbeløb”. Til gengæld er den bydende nødvendig.

Danish Crown er med på en liste hos Energinet over virksomheder, der er såkaldte "ikke-beskyttede kunder" i nødforsyningsloven. Virksomhederne er ikke garanteret at få dækket deres gasbehov, hvis der indtræder en alvorlig forsyningskrise.

- På den korte bane adresserer vi risikoen for, at EU indfører sanktioner mod russisk gas, eller Rusland omvendt standser eksport af gas. Vi laver et beredskab, så vi kan holde vores fabrikker kørende uden eller med mindre naturgas, hvis forsyningen bliver reduceret, siger Preben Sunke.

Ved mangel på gas vil Danish Crowns fabriksanlæg på grund af nødforsyningsloven være blandt de første, der bliver smidt af gasnettet, fordi private forbrugeres forsyning af varme skal sikres først.

- Det logiske ville være at sætte en ledning mere i stikkontakten og bruge mere el. Det kan vi ikke, fordi vores energiforbrug er af en størrelse, hvor der billedligt talt skal trækkes helt nye kabler ude fra elværket og ud til vores fabrikker. Det er ikke lige en 220 volts-ledning, men kabler, som kræver en ny transformerstation ved vores fabrikker, hvis vi skal øge elforbruget, siger Preben Sunke.

Han vurderer, at det ville tage omkring 6-12 måneder at trække kabler og bygge transformerstationer. Derfor er olie det bedste alternativ i den nuværende usikre situation.

- Der er stadig store mængder gas i Europa, hvoraf omkring 40 procent kommer fra Rusland. Men hvis alle reducerer gasforbruget så meget som muligt, kan selv den tilbageværende gasmængde være tilstrækkelig til at holde produktionen i gang, siger Preben Sunke.

Forskellige udfordringer

Mens Danish Crown sikrer produktionen på den korte bane, forsætter arbejdet med at omlægge til fossile energikilder. Den proces skal efter planen være færdig i 2030.

Den omstilling kræver til gengæld større investeringer – et trecifret millionbeløb – og tager længere tid. Udfordringerne er forskellige fra anlæg til anlæg.

- Grøn strøm kan vi få ved selv at stille en vindmølle op eller købe grøn strøm fra energiforsyningen. Den nemme løsning er at købe grøn strøm fra vores nuværende elforsyning, men udfordringen er, at visse steder skal vi installere varmevekslere, som øger brugen af den grønne strøm. Det er den primære investering, siger Preben Sunke.

Anlæg til biogas er næsten de samme som naturgas, så den omstilling vil være lettere for Danish Crown på nogle anlæg. I stedet er det tilførslen af biogas, der er udfordringen, fremfor ændringen af anlægget på produktionsfaciliteterne.

- Omstillingen af vores anlæg til biogas fortsætter, mens vi kan sikre fødevareforsyningen på den korte bane ved at slå over på olie og holde fabrikkerne i gang, siger Preben Sunke.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle