Bryggeri får nej til hø i øl

Fødevarestyrelsen vil ikke godkende en øl brygget på hø, eftersom de gyldne strå ikke er godkendt som fødevare i EU.

Mange har nok prøvet at gå og tykke på et strå hø eller halm. Men på Herslev Bryghus er de gået skridtet videre og har brugt hø til at brygge øl med. Resultatet er Mark Høøl.

Men det får de ikke lov til af Fødevarestyrelsen, eftersom hø ikke er godkendt af EU som fødevare til mennesker, berettede TV2 Lorry for nyligt.

Bryggerne selv skriver på deres hjemmeside, at de har svært ved at forstå styrelsen.

"Vi elsker den. Vores kunder elsker den. Men Fødevarestyrelsen er ikke så glade for den... Eller det vil sige, de kan ikke godkende den, da hø ikke står på EU's liste over godkendte fødevarer. Derfor har vi indsamlet dokumentation for, at hø har været anvendt i mad og drikke før 1995. Det er ikke så svært, for hø har været brugt siden oldtiden til fx øl," skriver de på deres hjemmeside.

Indtil videre er bryggeriets MARK Hø ikke godkendt i Fødevarestyrelsen. Men de har heller ikke bedt bryggeriet om at stoppe produktionen, for den endelige afgørelse er ikke truffet endnu.

Tilgodese lokale råvarer

Fødevarestyrelsens holdning protesterede Anne Lise Knørr, Anders Kissmeyer, Per Kølster og Christian Andersen, formand for danske ølentusiaster og stiftere af ny Nordisk øl, over med et indlæg i avisen Politiken i weekenden.

"Konsekvensen af den rigide liste fra EU er klar: Det stigende antal danske bryggerier, som laver øl på råvarer fra den danske natur, må stoppe en innovativ og bæredygtig udvikling af branchen, som forbrugerne i ind- og udland i stadig højere grad sætter pris på," skriver de fire øl-elskere i indlægget.

"Vi frygter, at fødevarelovgivningen tilgodeser de store producenter frem for de små, hvor innovation, kvalitet og bæredygtighed ofte er omdrejningspunktet, uden at de små producenter går på kompromis med produkternes sikkerhed."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle