Cheføkonom: For svært at få adgang til kapital i Danmark

Selvom Danmark ligger 13. bedst målt på konkurrenceevne, så halter Danmark bagefter på flere områder, blandt andet afgifter, skattetryk og adgang til kapital, siger cheføkonom.

Danmark har den 13. bedste konkurrenceevne blandt 144 lande i verden. I hvert fald ved første øjekast på en ny undersøgelse fra World Economic Forum, der har sammenlignet landenes konkurrenceevne. Hvis man kigger nærmere på undersøgelsen er det slet ikke så skønt, mener cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Thomas Søby.

»Man skal se på, hvad de i virkeligheden undersøger. Landene er blevet delt ind i tre forskellige grupper, hvor Danmark er i den innovative gruppe. Grupperne vægter kriterierne forskelligt. Vi ligger nummer 13, fordi vi er blevet vurderet på, hvor innovative vi er. Og her vægter blandt andet adgangen til wifi, udbredelse af telefoni osv. højt,« siger Thomas Søby.

Der, hvor Danmark for alvor sakker bagud i forhold til de andre lande, er i forhold til skatter, afgifter og adgangen til finansiering.

»Undersøgelsen kommer til at tegne et lidt fint billede af Danmarks konkurrenceevne. Vi ville ligge længere nede, hvis man vurderede på, hvor høje vores skatter og afgifter er. Et af vores store problemer er adgangen til kapital,« siger Thomas Søby.

Alvorlig sag for landbruget

Netop adgangen til kapital er et problem for landbruget.

»Det er en alvorlig sag for dansk landbrug. Vi er hårdt ramt af manglen på finansiering, og det afspejler sig ikke i undersøgelsen,« siger Thomas Søby.

Udover at undersøge landene på forskellige kriterier, så har World Economic Forum også spurgt 173 danske virksomheders ledere om, hvad de mener om deres vilkår i Danmark. Her peger de alle entydigt på at skatter, afgifter og adgangen til finansiering er et problem.

»Som udgangspunkt kigger rapporten på mange rigtige ting, men hvis man skal sammenligne landes konkurrenceevne, så skal man vurdere landene på de samme parametre. I forhold til at kunne vurdere Danmarks konkurrenceevne, når det handler om eksport, så er rapporten mindre væsentligt,« siger Thomas Søby.

Schweiz er ifølge rapporten det land med den bedste konkurrenceevne. Så kommer Singapore og USA på en henholdvis anden og tredjeplads.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle