Cheføkonom: Voksende middelklasse vil efterspørge dansk gris

Selvom det er svære tider, er der lys for enden af tunnellen for dansk landbrug.

Den globale befolkningstilvækst arbejder til dansk landbrugs fordel.

For selvom det lige nu er usikre tider med stigende foder- og energipriser, er der lys for enden af tunnellen for de danske fødevareproducenter og dermed også landbruget.

Det var et af hovedbudskaberne fra cheføkonom i Landbrug & Fødevarer Martin Kristian Brauer på årets Grisekongres tirsdag formiddag.

Frem mod 2030 vil verdens befolkning vokse med 600 millioner flere personer, og når 2050 oprinder, vil der være 1,8 milliarder flere munde at mætte.

I tillæg vil flere træde ind i det vi kalder "middelklassen".

- Derudover ved vi, at der kommer flere og flere i middelklassen. Frem til 2030 forventer vi, at der 1,7 milliarder flere personer i middelklassen. Det betyder stigende efterspørgsel efter de produkter, vi er gode til at fremstille i Danmark, sagde Martin Kristian Brauer, der peger på, at markederne i Asien og Latinamerika vil vokse i takt med, at middelklassen i disse lande bliver større.

Det vil samtidig betyde en stigende efterspørgsel efter dansk grisekød i disse verdensdele.

Inflation vil falde til ro

Befolkningsfremskrivningerne hjælper dog ikke dansk landbrug her og nu. For den globale økonomi bevæger sig ind i en lavkonjunktur, og landbruget er presset af høje produktionsomkostninger og et vigende marked. Samtidig er inflationen stigende, og renteniveauet det højeste i mange år.

Men der er lys for enden af tunnelen, påpeger Martin Kristian Brauer.

- I løbet af det kommende år vil inflationen falde til ro. Og så forventer jeg, at renteniveauet er tæt på at toppe. Og trods strukturelle tilpasninger i Europa, er der fortsat betydelig efterspørgsel efter gris fremadrettet, siger cheføkonomen.

Han mener, at fire kriterier er afgørende, hvis produktionen skal fastholdes i Danmark og eksportenpotentialet skal udnyttes.

- Vi skal fastholde den høje rentabilitet og fødevaresikkerhed. Der er en forudsætning for vores basale konkurrenceevne. Og så skal vi gøre det endnu bedre på dyrevelfærd og især klimaområdet. Klimaeffektivitet bliver en afgørende faktor, fastslår Martin Kristian Brauer.

En nøglerolle

Cheføkonomen mener samtidig, at landbruget på trods af den nuværende energikrise faktisk kan være en nøgle til at komme ud af den. For med Ruslands invasion af Ukraine gælder det om, at Europa gør sig uafhængig af den russiske gas, og her spiller landbruget en nøglerolle.

- Vi bidrager til at gøre os fri af russisk gas. Vi er nemlig en af kilderne til den biogas, der produceres i Danmark. En stabil forsyning men vi har nået den maksimale kapacitet for denne vinter. Omkring 14 procent af energiforbruget dækkes af biogas i vintermånederne, siger Martin Kristian Brauer.

Endelig er der selvfølgelig hele rentespørgsmålet, hvor centralbankerne og hermed også Nationalbanken bruger en høj rente til at styre inflationen.

Men Martin Kristian Brauer vurderer, at renten snart har nået sit højeste.

- Mit bud er at vi er tæt på toppen. Men den politik, der er annonceret, vil inflation falde til ro. Og der er ikke behov for yderligere rentestigning, mener han.

Det kræver dog, at energikrisen ikke udvides, og lønudviklingen ikke bliver for høj.

Faktaboks

Kriterier for succes

 

  • Fasthold den høje rentabilitet og fødevaresikkerhed. Det er en forudsætning for vores basale konkurrenceevne. 
  • Landbruget skal gøre det endnu bedre på dyrevelfærd og især klimaområdet. 
  • Klimaeffektivitet bliver en afgørende faktor. Her kan man bare tænke på diskussionen om en afgift på CO2-ækvivalenter. 

Emneord

Grisekongres 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle