Chefdyrlæge: Svinepest kan bekæmpes, men vi skal vænne os til sygdommen

Afrikansk svinepest kan nemt ramme Danmark, men vildsvinehegn og fokus på hygiejne kan mindske risikoen for svinesygdommen, der fortsat er 750 km fra den danske grænse.

Milliarder af kroner og formentlig mange svinebedrifter er på spil, hvis afrikansk svinepest rammer Danmark.

Truslen er mere aktuel end nogensinde, og truslen fra den frygtede svinesygdom forbliver formentlig et tema mange år ud i fremtiden, for den er uhyre svær at bekæmpe.

Det oplyste Bent Nielsen, afdelingschef og dyrlæge hos Seges Svineproduktion, da han i sidste uge talte ved et overtegnet Sagro-arrangement.

»Det her er en must win-battle (en kamp, der skal vindes, red.), for det er en meget smitsom sygdom, hvor op mod 90 procent af dyrene dør.

Der findes ingen vaccine eller medicin, og derfor er det en særlig slem sygdom. Man skal ikke have den ind, for den eneste mulighed er at spærre dyrene inde og aflive dem for at bekæmpe sygdommen«, fortalte han.

Netop bekæmpelsen kniber det med flere steder i Østeuropa.

I Rumænien var der 900 besætninger ramt af sygdomme i august i år. I Baltikum er kampen mod sygdommen ifølge Bent Nielsen tabt.

Kamp på ti år i 80erne

Udbrud af afrikansk svinepest er tidligere set i Europa tilbage i 1980erne.

Dengang brugte man ti år, milliarder af dollars, soldater, fælder og kemi på at knække sygdommen. Det til trods findes der fortsat afrikansk svinepest permanent på Sardinen fra det oprindelige udbrud, så det er en vanskelig modstander, svinesektoren står over for.

Dog hjælper det at fortsætte arbejdet med at holde stærkt fokus på vask og desinfektion af svinetransporter, nedskydning af vildsvin, undgå henkastning af smittede madvarer og så et 67 km langt vildsvinehegn, der skal mindske antallet af nye vildsvin, der går op gennem Danmark fra Tyskland.

»Vi hører, hegnet går i gang i slutningen af året, sandsynligvis i starten af næste år, og vi presser på alt, hvad vi kan, og skriver breve til ministeren og ordførerne uge for uge for at sige, at det er nu, og jeg tror, de har forstået det«, siger Bent Nielsen.

Selv om afrikansk svinepest er en frygtet virus, kan den bekæmpes, fordi den har en fedthinde, hvor desinfektion hjælper.

»Den har en fedtkapsel, og det gør, at man kan desinficere sig ud af det. Man kan bruge sæbe og vand, sæben oplæser fedtet, og man kan desinficere, så man ødelægger virus, hvis det sidder på en nogenlunde ren overflade.

Derfor giver det mening at være flittig med kost, spand, sæbe og desinfektion. Jo mere, jo bedre er det«, fortalte han.

Det blev der også fortalt på mødet

Noteringen kan falde op til fire kr.

Vælger lande som Kina og Japan at droppe importen af svinekød fra EU, er der store økonomiske konsekvenser i vente.

Det vurderede Christian Fink Hansen, der fremlagde forskellige scenarier, hvis afrikansk svinepest breder sig til f.eks. Tyskland.

Bliver kun Tyskland udelukket for eksport til tredjelande, er konsekvensen et noteringsfald på op mod to kr., men op mod fire kr. hvis hele EU udelukkes.

Oplysning om svinepest skal være bedre

Svineomsætter Søren Westergaard opfordrede på Sagros møde om afrikansk svinepest til, at der ikke bare informeres til svinesektoren om afrikansk svinepest.

Industrien og ikke mindst medarbejderne på slagterierne bør informeres bedre end Søren Westergaard forestillede sig informationen udbredes.

»Jeg undrer mig over, at man ikke kører OBS-programmer inden nyhederne«, sagde han.

Bankerne strammer krav til fremstillingspris

I en økonomisk svær tid er det vigtigt at tænke sin forretning igennem. Søren Strebel, afdelingsleder hos Sagro, opfordrede til f,eks. at sanere.

Hvis driften alligvel givver underskud på to mio. kr., så vil en sanering til fire mio. kr. kun koste to mio. kr. Han fortalte, at bankerne er begyndt at have fokus på fremstillingspriser. 30 kgs-grise skal helst kunne fremstilles for 350 kr. og slagtesvin til 9,5 kr. inkl. efterbetaling.

 

Faktaboks

Fire facts om afrikansk svinepest

  1. Udbredelse: Tilfældene af afrikansk svinepest er hastigt stigende. I Belgien forlyder det, at der nu er 70 tilfælde af sygdommen. Flere steder i Østeuropa er sygdommen ude af kontrol. I Rumænien er der mange hundrede tilfælde og Baltikum er hårdt ramt.
  2. Registrerede tilfælde: Blandt vildsvin var der i Europa 264 tilfælde af sygdommen i 2014. I 2017 var der 3.855 tilfælde. Frem til 17. september 2018 er der 3.982 tilfælde.
  3. Dødelighed: Rammer vildsvin og tamsvin hårdt, men ikke alle svin dør. Derfor spredes den blandt vildsvin.
  4. Smitterisiko: Risikoen for smitte af afrikansk svinepest er højst via frosset fersk svinekød. Virus forsvinder, hvis kødet er kogt ved 70 grader i mere end 30 min. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle