Landmænd kan fra næste år sælge CO2-certifikater til store virksomheder som olieselskaber, tøj- og bilproducenter.
Den danskejede digitale platform for handel med korn og råvarer Commoditrader vil hjælpe landmænd i hele Europa med at sælge CO2-certifikater til store virksomheder, der har brug for at kompensere for deres udledning af CO2.
Ida Boesen fra Commoditrader siger til LandbrugsAvisen.dk, at der fra danske marker er potentiale til at sælge CO2-certifikater til en værdi på mellem 300 og 800 kr. pr. hektar om året. Det viser pilotprojekter hos en række danske landmænd.
“Under navnet CommodiCarbon gør vi det muligt, at landmænd allerede fra næste år kan sælge CO2-certifikater fra deres afgrøder. Vores beregninger viser, at der alt efter dyrkningsform er potentiale til at sælge mellem tre og syv ton CO2 pr. hektar jord til en pris på 15 euro pr. ton”, siger Ida Boesen, der er initiativtager og medejer af Commoditrader.
Det er værdien af tiltag som for eksempel pløjefri dyrkning, efterafgrøder, snitning af halm og mindre forbrug af brændstof, landmænd kan sælge i form af CO2-certifikater.
Tiltagene enten sænker udledningen af CO2 eller binder CO2 i jorden. Samtidig bidrager de til et mere klimavenligt landbrug og dermed til at nå klimamålene.
stor fremtid for kvoter fra landbruget
Hun spår, at CO2-certifikater fra landbrug får en stor fremtid, fordi virksomheder, der udleder meget CO2, har brug for at kompensere for deres udslip af CO2 i produktionen ved at købe CO2-certifikater.
“I USA ser vi allerede nu et stort og stærkt spirende salg af CO2-certifikater fra landbruget. Den største amerikanske virksomhed for handel med CO2-certifikater har sidste år og i år solgt CO2-certifikater fra i alt otte mio. hektar, og en af de mindre amerikanske CO2-handlere har i år solgt certifikater fra over én mio hektar“, fortæller Ida Boesen.
Salget af certifikaterne, der får navnet CommodiCarbon, skal ske gennem handelsplatformen Commoditrader, der i dag formidler køb og salg af korn og råvarer.
Blandt de store købere af CO2-certifikater fra landmænd ser hun virksomheder som olieselskaber, tøj- og bilproducenter og mange andre.
For at sikre at troværdigheden af CO2-certifikater - og at de har en reel værdi og ikke bare er varm luft - har Commoditrader indgået et samarbejde om certificering og uddannelse med planteavlskonsulenter fra rådgivningsselskabet Agrovi og er i dialog med flere andre landbrugsforeninger om samarbejde.
Desuden er Commoditrader ved at indgå aftaler med verdens største virksomhed indenfor certificering og med Danske Commodities, der er Danmarks største indenfor handel med CO2-certifikater.