Corona kan ramme ekstra hårdt i yderområder

Dansk økonomi er hårdt ramt - og landdistrikterne kan blive ekstra hårdt ramt. Yderområder bliver overset, viser erfaringer.

En genopretning af dansk landbrug efter coronakrisen skal have et fokus på landdistrikterne, ellers bliver nedturen alt for stejl.

Det opråb kommer fra Landdistrikternes Fællesråd og Landbrug & Fødevarer.

Erfaringer efter finanskrisen trækker nemlig kedelige spor: De danske yderkommuner tabte 10 pct. af deres arbejdspladser mellem finanskrisen i 2008 og 2018. Imens steg antallet af arbejdspladser i bykommunerne med 8 pct. i perioden.

Det viser en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer baseret på tal fra Danmarks Statistik. Men landdistrikterne høje pris for nedturen i 2008 må ikke ikke gentages sig i coronakrisens efterspil, så det er vigtigt, at genopretningenspolitikken, som er i gang i disse uger og måneder på Christiansborg, også tager fat om lige det problem, mener landbruget.

Lær af fejlene

"De danskere, som bor udenfor de store byer, har brug for, at politikerne tager deres udfordringer alvorligt. Vi mener ikke, at et lille land som Danmark kan leve med store regionale forskelle i økonomisk udvikling og muligheder. Derfor er det afgørende, at politikerne lærer af de fejl, som blev begået i tiden efter finanskrisen og nu understøtter investeringer i infrastruktur, nye teknologiske løsninger og bæredygtig udvikling", siger Anne Arhnung, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

En høj pris

Hun bliver bakket op af formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. 
 
"Landdistrikterne har over en bred kam betalt en høj pris for den økonomiske nedtur i 2008. Det må ikke ske igen. Mange arbejdspladser forsvandt for bestandig og er stadig ikke kommet tilbage. Derfor er det fuldstændig afgørende, at Christiansborg tilrettelægger en økonomisk genopretningspolitik, der sikrer vækst og arbejdspladser i land- og yderkommuner", understreger han.
 
Ifølge en analyse fra tænketanken Cevea,  er det især land- og yderkommuner, der får problemer med at få gang i nye virksomheder, når nogle må dreje nøglen om efter coronakrisen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle