Danish Pig Genetics går tilbage: Salg til Kina stoppede brat i 2021

Genetikselskabet Danish Pig Genetics gik tilbage på bundlinjen i 2021. Det er især det manglende salg til Kina, der stækker indtjeningen. Selskabet kigger derfor nu efter nye mulige markeder at gå ind på.

2021 blev i sandhed et udfordrende år for genetikselskabet Danish Pig Genetics, der udvikler og sælger svinegenetik.

Det fortæller administrerende direktør Henrik Biilmann, der startede i virksomheden i februar i år.

Han forklarer til landbrugsavisen.dk, at selskabet sidste år blev udfordret af de stigende produktionsomkostninger og faldende slagtenoteringer hos producenterne, der smittede af på Danish Pig Genetics omsætning.

Men også virksomhedens manglende salg til Kina, der pludselig stoppede fuldstændig i foråret og stadig ikke er genetableret, har taget pusten fra selskabets overskud.

Dermed måtte selskabet skrive et resultat på 9,4 millioner kroner før skat på bundlinjen. Det er en nedgang i forhold til 2020, hvor selskabet kunne notere sig et resultat på 15,5 millioner kroner.

- Der er mange facetter, men en af dem i 2021-regnskabet, der er meget tydelig for os, er udviklingen på det kinesiske marked. Året startede fint, men så vidt jeg ved, ramte man en mur og salget, som er ret betydeligt, stoppede ret brat i foråret 2021, siger Henrik Biilmann, der tiltrådte som direktør i februar, og derfor ikke selv har oplevet udviklingen.

Det manglende salg til Kina har sat sig i virksomhedens omsætning, der stadig ikke er helt på flyvehøjde, da Kina fortsat er lukket ned. 

- Det er desværre uændret og stadig lukket, siger Henrik Biilmann.

Kigger efter nye markeder

Det er tredje gang Danbred-konkurrenten aflægger regnskab, siden firmaet blev stiftet i 2018.

Omsætningen er ikke oplyst i regnskabet, men bruttofortjenesten er faldet fra 26,4 millioner kroner i 2020 til 22,9 millioner kroner i 2021. Til gengæld er egenkapitalen vokset fra 46,6 millioner kroner til 52,3 millioner kroner.

På trods at den svindende bundlinje, er Henrik Biilmann situationen taget i betragtning tilfreds med resultatet. Han lægger dog ikke skjul på, at det bliver en svær opgave at hente det tabte overskud hjem i 2022.

- Situationen for svinebønderne generelt i Europa er ikke blevet bedre med de voldsomt stigende foderpriser og slagtepriser, som ikke følger med op. Lige nu må jeg være ærlig: Det er ikke en nem situation vi står i, i forhold til, hvor vi så skal finde vækst, siger Henrik Biilmann.

Han fortæller, at man kigger ud i verden for at se, hvor der er markeder, hvor man kan udvikle sit engagement, og hvor der er mulige nye markeder.

For ud over tabet af det kinesiske marked, har også både Danbred og Danish Pig Gentics i marts måtte trække sig helt ud af Rusland som følge af krigen i Ukraine.

- Vi skal både kigge på nye markeder, men også på hvordan, vi kan udvikle vores avlsprogram, så vi er dygtigt til at lave det, kunderne efterspørger og de trends vi ser, siger Henrik Biilmann.

Han henviser både til Danish Pig Genetics PRRS-frie avlsprogram, der er en styrke set i lyset af den nye nationale handlingsplan for at blive PRRS-frie i Danmark, men også inden for bæredygtighed, hvor selskabet især arbejder med fodereffektivitet.

 

 

Første 100 dage

Henrik Biilmann nærmer sig snart de berømte første 100 dage som direktør, og derfor er han også begyndt at se på, i hvilken retning han gerne vil trække virksomheden.

Den første tid er gået med at besøge en række af de 25 partnere bestående af avlere, forhandlere og opformeringer og suge viden til sig. 

- Jeg er ikke genetiker, så jeg har lige skulle bruge lidt tid på forsøge at få hovedet omkring, hvad det vil sige at drive et avlsprogram. Det har været en udfordring for sådan en salgs- og marketingmand som mig, men jeg synes i al beskedenhed, at det går helt okay, siger han.

- Og så er det klart, at jeg begynder at kunne sætte mit præg på tingene, og det er også det bestyrelsen, partnernes og medarbejderne forventer.   

Den usikre verdensøkonomi som følge af Ukraine-Rusland krigen betyder også, at selskabet ikke tør skønne, hvor resultatet for 2022 lander. Ledelsen forventer dog et positivt resultat. 

Faktaboks

Danish Pig Genetics blev stiftet i 2018 efter en række avlere og omsætter ikke kunne se sig selv i den nye struktur i det tidligere Danavl, der i dag hedder Danbred.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle