Danmarks største mælkeproducent går med i forhandlinger med 3F

Jørn Kjær Madsen, mælkeproducent ved Bramming, måtte nødtvunget indgå overenskomst med 3F. Nu er han gået aktivt ind i bestyrelsesarbejdet i GLS-A.

For to år siden lå Jørn Kjær Madsen i kamp mod 3F, der ville have ham til at tegne overenskomst. Fagforeningen vandt. Siden har flere andre mælkeproducenter tegnet overenskomst med 3F, under trussel om blokade af afhentning af mælk.

Nu har Jørn Kjær Madsen igen taget kampen op, denne gang dog på mere fredelig vis. Mælkeproducenten, der er medejer af I/S Rønhave med 3400 køer ved Bramming, er blevet observatør i bestyrelsen for arbejdsgiverforeningen GLS-A, der forhandler med 3F om vilkårene for de ansatte i branchen. Når der er generalforsamling i februar, stiller han op til valget til bestyrelsen.
 
”Når jeg nu er blevet påtvunget, at jeg skal have en overenskomst, så er jeg jo den type, der godt kan lide at blande mig lidt, og der var ikke nogen i bestyrelsen i GLS-A, der har husdyr, så derfor var det oplagt, at jeg sagde ja til at blive observatør”, siger Jørn Kjær Madsen.

Han siger, at han er blevet godt modtaget i GLS-A.

Gartnerne, en anden stor gren i GLS-A, har ligesom husdyrproducenterne svært ved at fastlægge arbejdstider med 37 timer i hver uge, påpeger han. De har ligeledes arbejdsopgaver, der skal håndteres i weekender. Skovfolkene, der også fylder i GLS-A, har ligesom landmænd sæsoner, der kræver en ekstra indsats i perioder.

På samme vis har også de øvrige sektorer svært ved at finde de rigtige medarbejdere og er afhængige af udenlandsk arbejdskraft.

”Vi er ikke så forskellige, som man kunne forestille sig”, slår Jørn Kjær Madsen fast.

”Så det er ikke sådan, at jeg føler, jeg står helt udenfor, fordi jeg har nogle køer, og de andre ikke har. Der er mange sammenfald i interesser”, siger han.

Hvordan kan en stor mælkeproducent med 3400 køer så lægge lange arbejdsdage i GLS-A-arbejdet?

”Det er jo med at have nogle dygtige folk derhjemme, der kan tage noget ansvar”, siger Jørn Kjær Madsen.

Helle Reedtz-Thott, godsejer og advokat, er formand for GLS-A. Det er GLS-A’s bestyrelse, der inviterede Jørn Kjær Madsen ind som observatør, hvilket vedtægterne giver mulighed for.

"Forud for overenskomstforhandlingerne besluttede GLS-A’s bestyrelse at supplere sig med en observatør, der var enten kvæg- eller svineproducent, med henblik på at få direkte input fra alle dele af branchen. Det er meget givende for bestyrelsen, og jeg har noteret mig, at Jørn Kjær Madsen ønsker at blive en del af bestyrelsen”, siger formanden.

Hun glæder sig samtidig over, at adskillige mælkeproducenter sidenhen har indmeldt sig i GLS-A.

GLS-A's bestyrelse og 3F havde det indledende møde i december, hvor parterne fortalte om deres ønsker forud for forhandlingerne. Denne uge starter de egentlige forhandlinger. Den nye overenskomst kan gælde fra 1. marts, og den nuværende kører, indtil en ny er på plads.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle