Danske minkavlere på Island: Her ligger kimen til genstart af minkproduktion

Kan en dansk minkproduktion genstartes med avlsmateriale fra Island? Det mener to danske minkavlere, der i denne uger ser nærmere på de islandske mink.

Islandske minkavlerne ligger inde med de avlsdyr, der kan blive helt afgørende for at genstart af dansk minkproduktion.

Sådan lyder det fra minkavler Erik Wammen fra Hobro, hvor han og familien i flere generationer har avlet mink.

I denne uge er han sammen med minkavler Jesper Vad Jensen fra Ribe på Island for at se nærmere på de minkstammer, der ifølge de to erfarne avlere vil kunne blive selve fundamentet for en hurtig og succesfuld genetablering af minkerhvervet i Danmark.

- Mink på Island er af dansk afstamning og sygdomsfri. Det er noget af det bedste avlsmateriale i verden lige nu, siger Erik Wammen.

Lige nu er der forbud mod minkproduktion i Danmark frem til udgangen af 2022. Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har lagt op til, at der igen skal ses på mulighederne for minkavl i Danmark i løbet af foråret.

25.000 avlsdyr klar

Erik Wammen anslår, at der vil kunne hentes 25.000 tæver af god kvalitet og afstamning til Danmark. På Island er der ifølge Erik Wammen lige nu 18.000 tæver, og lige nu er det parringssæson.

I baggrunden, mens vi taler sammen over telefonen, hører man lydene af ivrige, levende mink.

- Der bliver virkeligt talt sammen lige nu – der er vældig gang i parringen, siger Erik Wammen.

Og minkavlerne på Island vil gerne hjælpe danske minkavlere med at komme i sving igen, forklarer Erik Wammen.

- Islandske avlere er interesseret i at få mink til Danmark, så de kan hente dyr dernede, fordi vi er nogle af verdens bedste til at avle mink og sortere mink. Der er for lidt avlsdyr tilbage på Island, og på længere sigt er der en risiko for indavl, siger han.

Erik Wammen og Jesper Vad Jensen hører til den flok af minkavlere, der ser muligheden for at genetablere minkproduktion i Danmark, hvis det bliver tilladt igen fra 2023.

Han er – ligesom foreningen Danske Mink – overbevist om, at det vil kunne lade sig gøre at få en rentabel produktion op at stå igen.

Foderet vil i første omgang kunne importeres.

- I Polen har de i stor stil importeret foder, som han siger.

Og afsætningen af skind sker igennem finske Saga Furs, da den islandske avlerforening har indgået aftale med Saga Furs om salg af de islandske minkskind.

Vælger dvaleordningen

Derfor vælger han som udgangspunkt også dvaleordningen frem for det endelige erstatningsforløb, når han skal træffe sin beslutningen inden 1. april

- Det giver mig den bedste mulighed for at ombestemme mig igen, hvis det ikke er muligt, siger Erik Wammen.

For selv han tror, det vil kunne lade sig gøre.

- Den største udfordring bliver, om regeringen vil tillade mink igen, siger han.

Han ser dog også andre udfordringer. Det vil kræve en investering at komme i sving igen.

- Og jeg har ikke fået en krone fra staten endnu, så økonomien bliver da en udfordring, siger han.

Han håber dog på velvillighed fra bankerne, og har også en fornemmelse af, at der vil være investorer, der står på spring for at etablere en minkproduktion i Danmark igen.

På torsdag holder Dansk Mink et møde i Herning, hvor forskellige aktører – blandt andet Saga Furs – vil uddybe, hvordan de ser på mulighederne for en genstart af minkerhvervet i Danmark.

Minkavler Erik Wammen (tv) sammen med Jesper Vad Jensen (th.) under deres besøg på Island.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle