Danskejet storlandbrug går massivt frem

Stort danskejet aktielandbrug, FirstFarms, lander endnu engang en imponerende omsætning.

Det børsnoterede kæmpelandbrug FirstFarms A/S, der driver landbrug i Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn og Rumænien landede et godt 2018 og forventer fortsat fremgang i 2019.

Det fremgår af selskabets årsregnskab.

FirstFarms realiserede i 2018 en omsætning på 248,9 mio. kr. og et EBITDA på 57,5 mio. kr., hvilket er en vækst på 30 % i omsætning og 31 % i EBITDA. Fremgangen skyldes primært selskabets vækststrategi.

FirstFarms nåede således i mål med den første del af virksomhedens målsætning om at blive et af Europas bedste landbrug målt på omsætning og effektivitet.

"Landbrugsproduktionen i Østeuropa er i god udvikling, prisen på jord er stigende og efterspørgslen på svinekød er stor", melder FirstFarms i forbindelse med regnskabet og fortsætter:

"Resultatet anses som tilfredsstillende, specielt når det ses i sammenhæng med de udfordrede markedsbetingelser, som svinesektoren har været påvirket af".

Væsktstrategi og risikospredning

FirstFarms mener, at fremgangen primært skyldes selskabets vækststrategi, der har bygget på en risikospredning både geografisk og i driftsgrene, for at opnå en balanceret fordeling af produktionen.

Selskabet opkøber, udvikler og driver landbrug i fire østeuropæiske EU-lande. Landbrugene ligger med op til 1.500 kilometers afstand i Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn og Rumænien.

Derudover spreder selskabet også sin produktion ud inden for flere driftsgrene med både mark, køer og grise-produktion. Det mener FirstFarsm udgør et strategisk bolværk mod de risici, som en landbrugsproduktion påvirkes af.

I regnskabsåret for 2018 opkøbt FirstFarms et landbrug i Tjekkiet med produktion af slagtesvin fordelt på to forskellige lokaliteter med en samlet produktion på 72.000 slagtesvin pr. år.

Store forventninger til 2019

FirstFarms A/S fortsætter i 2019 eksekveringen af virksomhedens vækststrategi, og forventer et stærkt 2019 med en vækst i EBITDA-resultat til niveauet 55-60 mio. kr. og et EBIT-resultat til niveauet 25-30 mio. kr.

FirstFarms forventer, at 2019 bliver et indtjeningsmæssigt stabilt år for mælke- og afgrødeproduktion i EU. På grund af nuværende markedssituation regner selskabet med, at svineproduktionen i første halvår af 2019 bliver udfordret med lave salgspriser og høje foderpriser. Forhåbningen er dog, at priserne forbedres i andet halvår.

"Et vigtigt fokusområde for FirstFarms i 2019 vil være at arbejde på at udvide svineproduktionen med flere producerede smågrise og slagtesvin og optimere driften i mælkeproduktionen. Afgrødeproduktion forventer vi at udvide med et mindre areal, ligesom vi vil udvide vores lagerfaciliteter til afgrøder, så vi kan værdioptimere en større del af salgsafgrøderne", skriver FirstFarms.

Punkter fra rapporten

FirstFarms realiserede en omsætning på 248,9 mio. kr. og et EBITDA på 57,5 mio. kr., hvilket er en vækst på 30 % i omsætning og 31 % i EBITDA.

EBIT-resultat er på 26 mio. kr., og resultat før skat er på 12 mio. kr. EBIT-resultatet er forbedret med 9 mio. kr. i forhold til 2017. Overtagelsen i maj 2018 af svineproduktionen i Tjekkiet har bidraget positivt til resultatet, herunder indregning af negativ goodwill på 5 mio. kr.

Der er i 2018 realiseret et overskud efter skat på 8,131 mio. kr., og bestyrelsen indstiller, at der udloddes 3,264 mio. kr. (0,53 kr. pr. aktie) i udbytte svarende til 40 % af året resultat.

Faktaboks

FirstFarms - nu i fire lande

  • Ejer 6.200 hektar. Dyrker 18.500 hektar
  • Landbrug i Rumænien, Slovakiet, Ungarn og Tjekkiet
  • 2.700 køer plus ungdyr i Slovakiet
  • 2.500 søer og produktion og salg af 72.000 smågrise i Ungarn
  • Produktion af 72.000 slagtesvin i Tjekkiet
  • Cirka 3.000 aktionærer

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle