Danskerne registrerer arbejdsulykker som aldrig før - men i landbruget går det den modsatte vej

Danskerne kom ud for det højeste antal arbejdsulykker nogensinde i 2022 - men i landbruget går det for første gang i flere år den modsatte vej.

Aldrig er danskerne kommet så meget til skade, mens de var på arbejde.

I 2022 blev der anmeldt 90.437 arbejdsulykker i Danmark, hvilket er det højeste antal nogensinde.

Faktisk er antallet af arbejdsulykker herhjemme mere end fordoblet fra 2020-2022 på grund af et højt antal anmeldelser af arbejdsskader i relation til covid-19.

Det viser en opgørelse fra Arbejdstilsynet.

På trods heraf er antallet af arbejdsulykker i landbruget ifølge LandbrugsAvisens opgørelse faktisk dalet fra 855 i 2021 til 735 i 2022. 

Det er en nedgang på 14 procent. 

Det er første gang siden 2015, som er så langt tilbage Landbrugsavisen har adgang til tallene,  at antallet af arbejdsulykker i landbruget er faldet markant.

De mange ulykker, hvor ansatte i landbruget får fingrene klemt i stalddøre, falder ned fra en stige eller kommer ud for en ulykke med dyr, maskiner eller gylle, gør dog stadig landbruget til en farlig branche at arbejde i.


Tallene fra 2015-2017 er ikke direkte sammenligningelige med tallene fra 2018-2022. Det skyldes, at Arbejdstilsynet har ændret opgørelsesmetoden en smule. 

Rapporten fra Arbejdstilsynet går ikke nærmere ind i eventuelle årsager til faldet, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Arbejdstilsynet eller Seges inden redaktionens deadline.

Tidligere har en af forklaringerne på den markante stigning i antallet af arbejdsulykker dog været, at man har forsøgte at nedbringe mørketallet og opfordret flere til at få anmeldt de arbejdsulykker, der sker. 

Faldet kan derfor også være et udtryk for, at færre har anmeldt de arbejdsulykker, der er sket.

Dykker man ned i tallene, er langt de fleste skader, der registreres af landmænd og ansatte på gårde, enten overbelastningsskader såsom forstuvninger og forstrækninger, sår og overfladiske skader samt knoglebrud.

Langt de fleste ulykker sker også fortsat i forbindelse med håndtering og flytning af malkekvæg. 

færre dødsulykker

Med en stigning i antallet af arbejdsulykker i Danmark generelt, er der desværre også set en stigning i antallet af ulykker med den alvorligste konsekvens.

I alt 43 danskere mistede livet, mens de var på arbejde i 2022. Det er det højeste antal dødsulykker i 14 år. 

Ud af de i alt 43 arbejdsrelaterede dødsulykker i 2022, er fire sket indenfor brancherne landbrug, skovbrug og fiskeri.

Det er stadig fire for mange, men trods alt en nedgang i forhold til de senere år, hvor der er registreret henholdsvis seks, otte og syv dødsulykker i landbruget. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle