Danskernes grønne energiforbrug tager stort hop

Danskernes forbrug af vedvarende energi steg markant sidste år med hele 11 pct. Samtidig faldt kulforbruget mærkbart på kraftværkerne, og det er positivt for landets CO2-udledning.

Det har blæst godt sidste år, og derfor har landets vindmøller snurret lystigt til gavn for danskernes forbrug af grøn energi, og faktisk brugte vi hele 11 pct. mere vedvarende energi fra vindmøller, solceller, biogas og biomasse i 2017 sammenlignet med 2016.

Det skriver Ritzau.

Stigningen skyldes ikke mindst en højere produktion af vindenergi og anvendelse af biogas. Det viser den foreløbige energistatistik fra Energistyrelsen.
 
”Den grønne omstilling buldrer derudaf. Kullene nærmer sig med hastige skridt pensionsalderen, og vindmøllerne leverer i stigende grad grøn energi til de danske virksomheder og husstande. Den nye statistik over Danmarks energiforbrug er særdeles opløftende læsning”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til Ritzau.

Stort fald i kulforbruget

Tallene viser desuden, at kraftværkerne herhjemme brugte langt mindre kul til danskernes energiforbrug. Således faldt kulforbruget med 21 pct. sammenlignet med 2016.

Det ses også i statistikken for Danmarks CO2-udledning, der faldt med 5,4 pct. i samme periode.
 
”Regeringen har besluttet at udfase kullene fra energiproduktionen i 2030. Derfor er jeg glad for at kunne konstatere, at både kulforbruget og udledningen af CO2 falder markant. Prisen på vedvarende energi rasler ned, og vi er nået til et punkt, hvor nye havvindmølleparker er billigere end nye kulkraftværker i Danmark”, siger Lars Chr. Lilleholt (V).

Faktaboks

  • Andelen af vedvarende energi i det samlede energiforbrug steg fra 29,1 pct. i 2016 til 32,3 pct. i 2017. Det skyldes specielt højere produktion af vindenergi og anvendelse af biogas.
  • Det samlede energiforbrug steg en anelse med 0,2 pct. fra 2016 til 2017.
  • Kulforbruget faldt med 21 pct. i 2017 sammenlignet med 2016. Danmarks CO2-udledning faldt med 5,4 pct. i samme periode.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle