DC: Landmænd står i kø for at blive OUA-producenter

Danish Crown kunne tidligere i dag præsentere, at man introducerer OUA-grisekød på det danske marked.

Ifølge Jais Valeur, Group CEO hos Danish Crown har de danske landmænd vist stor interesse og opbakning for tiltaget.

"Lige nu er der venteliste for at blive producent af den her type kød, og det er positivt", siger Jais Valeur til landbrugsavisen.dk.

Et produkt man kan være stolt af

Han er i det hele taget meget stolt af de nye produkter, hvor man har haft tydeligt fokus på at markere, at det er dansk, af god kvalitet og uden brug af antibiotika i opdrættet.

"Vi skal have stoltheden tilbage omkring dansk svinekød, og jeg synes ikke, at udvalget har været noget at være stolt af. Man skal tydeligt kunne se, hvad der er dansk kvalitet og dermed give forbrugeren og landmanden noget at være stolt af", siger Jais Valeur. 

Det hele startede i det små på Bornholm, hvor målet var at kunne 100 grise om ugen. I dag leverer mellem 40 og 50 landmænd, og Danish Crown slagter 5000-6000 OUA-grise om ugen. Det er det dobbelte af økologiske svin ifølge Jais Valeur.

"Det er et stort skridt, vi tager her. Ingen tvivl om det. Men det er også stort, fordi jeg nu kan gå ned til en kunde i Tyskland og vise, at det her kan lade sig gøre, og så får vi volumen i det", siger han.

kræver mere mandskab

Danish Crown betaler 1,25 kr. i tillæg for OUA-grise, for der er flere omkostninger for landmanden, der skal bruge mere mandskab og eventuelt en opgradering af gammelt staldanlæg.

Syge grise, der bliver behandlet med antibiotika, bliver taget ud af produktion og slagtet som konvetionelt svinekød. Lige nu er det omkring 80 procent, der går i gennem, og man håber at nå op over 90 procent.

"Det kræver enormt omhyggelig rengøring af staldene og mere pleje af den enkelte gris. Det kræver mere mandskab selvfølgelig, og derfor giver vi også et tillæg, der dækker de ekstra omkostninger, landmanden vil have," siger Jais Valeur og fortsætter:

"Ambitionen nu er selvfølgelig vækst, og det at kunne vise forbrugeren, at der er et alternativ. Vi ser en nedadgående trend i brugen af antibiotika, og det vil vi gerne understøtte. Det er inspireret af det amerikanske marked, hvor der er mere og mere fokus på nedsættelse af antibiotika og tilsætningsstoffer".

Er der en fare for at tale det svinekød ned, hvor der er brugt antibiotika i opdrættet? 

"Nej, det synes jeg ikke. Det her handler om at lave et alternativ til de kunder, hvor det her er vigtigt. Jeg er sikker på, at der er masser af fremtid i den almindelige konventionelle gris".  

Forbrugerne kommer ikke til at mærke en stigning i prisen på produkterne, men Salling Group kommer til at betale mere for OUA-grisekød hos Danish Crown.

Faktaboks

  • Svinekødet er 100 procent dansk
  • Smag og fedtproducenter er uændrede i forhold til almindeligt konventionelt svinekød
  • OUA-svinekød sælges til samme pris i butikkerne
  • Sortimentet består af 16 produkter, som er alt lige fra hakket svinekød til luksus medister til schnitzler og ribbenssteg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle