Den danske stat investerer i 6000 søer i Kina - har appetit på mere

Den danske fond IFU investerer i kæmpefarm i Heilongjiang i Kina - og er parat til at investere yderligere i kinesisk svineproduktion.

Den statslige fond IFU - der investerer kommercielt i ulandsprojekter med danske investorer eller dansk interesse - har investeret 30 mio. kr. i en kæmpefarm med 6.000 søer og en årsproduktion på omkring 180.000 slagtesvin. Dertil kommer produktion af foder og senere etablering af et slagteri.

Der er kapacitet til at udvide til det dobbelt, altså 12.000 søer.

Farmen ligger i Heilongjiang i Zhejiang-provinsen i det nordlige Kina.

I alt er aktiekapitalen på 100 mio. kr., og IFU’s landbrugsfond Danish Agribusiness Fund (DAF) ejer dermed knap en tredjedel af projektet.

Den totale investeringssum er på 350 mio. kr., og de resterende 250 mio. kr. er banklån. Der er også lokale kinesiske partnere, der bl.a. tæller et Zhejiang-baseret statsejet fødevareselskab samt en række private kinesiske investorer.

Svinefarmen er baseret på dansk teknologi og knowhow, der skal sikre høj fødevaresikkerhed, god dyrevelfærd og ordentlig miljøbeskyttelse.

Danish Farm Design har lavet masterplanen for projektet og har koordineret hele udstyrspakken. Der er danske leverandører af eksempelvis ventilation og gyllerør. Svinene leveres af DanBreed.

Farmen skal leve op til gældende EU-krav til miljøpåvirkning og dyrevelfærd.

Grisene leveres i efteråret, hvor en dansk farm manager ansættes.

"Vi er jo ret strikse med, at det bliver lavet ordentligt," siger investment director Anders Nellemose, IFU.

"Aftenen før konkursen vidste jeg ikke, at det ville gå sådan"Maskiner 15. december · 15:22

"Vi kan jo ikke forlade os på, at når der bygges efter hensigten med at leve op til danske krav, og så overlade tøjlerne til nogen ikke prøvet den model før," siger Anders Nellemose.

De kinesiske myndigheder har forbudt "baggårdssvineproduktion" for  at satse på høj fødevarekvalitet, mindsket miljøpåvirkning og en mere sikker fødevarestabilitet.

Kan I finde på at lave flere lignende investeringer?

"Det kunne jeg sagtens forestille mig. Vi evalurerer alle projekter hver forsig, men der er så gode muligheder aktuelt, at det helt klart er på vores radar. Vi har i vores pipeline flere gode projekter, vi kigger på," siger Anders Nellemose.

Han ser et stort behov for dansk knowhow i landet.

"Danske søer leverer rigtig mange årsgrise pr. årsso, jeg mener, at det er 10 mere i Danmark end i Kina. Det er klat, at det booster enhver business case."

Hvad skal danske svineproducenter tænke om, at I investerer i deres konkurrenter?

"Jeg tror, at de skal tænke om det, at det er med til at øge fokus på fødevarekvalitet og fødevarer, der er forsvarligt produceret, og de kommer ikke på nogen måde til at konkurrere med danske svineproducenter. Der er så rigeligt plads til både vores produktion og import af dansk svinekød."

"Hvis vi kan bidrage med lokaltproduceret, højproduktivitets svinekød, så er det en win-win, både for den danske stat, skatteyderne og svineproducenterne. Det vil holde fokus på, at Danmark virkelig kan noget inden for dette område," siger Anders Nellemose.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu