Det lange, seje træk giver resultater: Vi skal præsentere vores konstruktive faglighed

Af Torben Povlsen, formand, L&F Centrovice

Vi står overfor en valgkamp, hvor klima og landbrug vil fylde meget. Dansk landbrug er i udvikling, og har været det i flere hundrede år, i arbejdet med fødevareproduktion af højeste kvalitet, og med hvordan vi passer på vores jord og omgivelser. Vi har en høj faglighed, og noget af det, som gør mig mest frustreret, er, når regler og systemer konflikter med min faglighed.

Derfor er jeg også utrolig glad for, at der i en del af landbrugsaftalen fra sidste år er indskrevet en second opinion, der giver os mulighed for at få ny og lokal viden ind i de løsninger, der skal til for at nå god økologisk tilstand. Noget som myndighederne i alt for lang tid har set forbi.

Ét af elementerne i second opinion, er, at der skal laves en række lokale analyser, med bud på alternative løsninger til vandmiljøforbedringen. En af betingelserne for at modtage en del af de 16 mio. kr., der er sat af, er, at man har et lokalt forankret samarbejde, som vi har ved Odense Fjord Samarbejdet. Her samarbejder det fynske landbrug med andre lokale interessenter som spildevand, forsyningsselskaber, universiteter, kommuner og NGO’er som eksempelvis Danmarks Naturfredningsforening.

 

Gode lokale løsninger

Vi har i Odense Fjord Samarbejdet genbesøgt ældre planer til udbedringen af Odense Fjords økologiske tilstand, og sideløbende er vi nået frem til flere løsninger. Alle involverede i samarbejdet har et ønske og et ansvar for at få vandmiljøet tilbage på ret fod, og i et samarbejde med SDU har vi inviteret internationale forskere, som allerede har igangsat flere initiativer for at genoprette den gode økologiske tilstand i Odense Fjord. Vi kan samarbejde lokalt og finde faglige løsninger, der kan flytte politikernes indstilling til, om den lokale viden skal tages i betragtning. Det konstruktive arbejde, der ligger bag Odense Fjord Samarbejdet, er ikke kommet gennem konflikt, men gennem dialog og et ønske om at nå målet for alles bedste. Det har vi ikke kunnet klare alene i L&F Centrovice uden stærke partnere i foreningssekretariat i Velas og ved L&F på Axelborg. Sammen giver vi politikerne mulighed for at forny vandplanerne og få nye øjne på opgaven med en second opinion. Det lange seje træk med at genbesøge vandplanerne, har øget muligheden for at bringe os i mål.

Det er den konstruktive dialog med Christiansborg, som skal hjælpe os videre med vores fælles mål. Vi ønsker det samme, og derfor skal vi også dele viden, så vi kan se på mulighederne for fremtidens landbrug. Det gør vi allerede, og det ønsker vi at fortsætte med, så længe der tages imod den udstrakte hånd. Der skal ikke bruges forkert information til at tale hinanden ned – der skal bruges rigtig information til at løfte hinanden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle