DLG investerer i græsprotein

Andelsvirksomheder med DLG i spidsen får statstilskud på 14 mio. kr. til at etablere grøn bioraffinering.

DLG har sammen med andre landbrugsvirksomheder fået tilsagn om godt 14 mio. kr. til at etablere en produktion af koncentreret protein af græs og lucerne til økologisk foder og såkaldt hvidt protein til fødevarer til mennesker.

Foreløbig er andelsselskabet Danæg, som DLG ejer halvdelen af, med, men DLG sonderer i øjeblikket terrænet for at se, om man kan få andre af de store andelsvirksomheder med i projektet.

Tilskuddet kommer fra erhvervsstøtteordningen GUDP, under Miljø- og Fødevareministeriet. Det færdige projekt, der indtil videre kun eksisterer på tegnebrættet, kommer til at koste omkring 35 mio. kr.

Heraf kommer GUDP, Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, altså med de 14 mio. kr., mens DLG og Danæg og eventuelle andre samarbejdspartnere skal finde de resterende 21 mio. kr. til projektet.

Mindre proteinimport

»Vi er meget stolte og glade for tilsagnet. Projektet er i høj grad med til at understøtte udviklingen af proteinproduktionen i Danmark. Det bidrager samtidig til at reducere klimaaftrykket og miljøbelastningen fra landbrugsproduktionen«, siger vicekoncerndirektør i DLG, Vagn Hundebøll.

»Jo mere protein, vi kan producere herhjemme i fremtiden, jo mindre afhængige bliver vi af at importere proteinafgrøder fra andre lande til de danske landmænd«, siger Vagn Hundebøll, der anslår, at danske grønne proteiner kan komme til at erstatte fem procent af det importerede protein i husdyrfoder.

»Afgrøder som kløvergræs og lucerne kræver ikke kvælstoftildeling. Det er samtidig oplagt at anvende miljøfølsomme områder til at dyrke råvarerne – også områder, der er udlagt til indvinding af drikkevand«, siger Vagn Hundebøll, DLG, og fortsætter:

»Vi skal nu i gang med at projektere anlægget, finde råvareleverandører og gå i forhandlinger med myndighederne om at få støtte til de områder, der skal udlægges til dyrkning. Vi skal i det hele taget se på, hvordan vi gør det til et bæredygtigt økonomisk projekt inden for de nuværende regler, så vi i dansk landbrug i løbet af et par år kan producere lokalt protein i langt større skala end i dag«.

Faktaboks

  • Projektet vil omfatte dyrkning af kløvergræs og lucerne på ca. 2.000 hektar, en central forarbejdningsenhed, der kan producere koncentreret protein, ensilage, græssaft og et restprodukt, der kan bruges til biogasproduktion.
  • Planen er at producere i alt ca. 4.000 ton protein og 25.000 ton tørstof.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle