Efter hude-brud: Vi håber at kunne handle sammen

Scan-Hides formand håber, at de danske slagterier fortsat kan holde sammen på hudeforretningen. Målet er at skabe merpris.

Trods bruddet i andelsselskabet Scan-Hide, der står for at samle kreaturhuder og forgarve dem for en række danske slagterier, håber formand for selskabet Finn Klostermann, at samarbejdet med de nu udtrådte ejere fra Himmerlandskød, Skare og Westfleisch vil fortsætte.

"Vi vil arbejde stenhårdt på, at den kommercielle relation er så stærk, at det fortsat vil være os, de vælger", erklærer formanden, der repræsenterer Danish Crown Beef, der nu sammen med Mogens Nielsen Kreaturslagteri er eneste tilbageværende andelshaver.

Finn Klostermann ærgrer sig over farvellet til de andre andelshavere, som har været undervejs i et år. Himmerlandskød's direktør Lars Andersen er meget fåmælt omkring årsagerne, men påpeger uenigheder som baggrunden.

Heller ikke Finn Klostermann føler trang til at forklare nærmere.

"Der er nogle ting, som hele tiden har været ting, der skulle snakkes om. I bund og grund er det jo suverænt deres valg at træde ud allerede for et år siden. Derfor skal du spørge dem, der er udtrådt om hvorfor. De må i sidste ende have et billede af, at de vil gøre det på en anden måde", siger han.

Han glæder sig dog over, at man inddtil videre har fundet kommercielle aftaler med de tre udtrådte andelshavere, så de fortsat sender huder til Vester Skerninge, hvor Scan-Hide har produktion. Finn Klostermann håber, at det vil fortsætte.

"Det giver mening at indsamle huder og køre dem gennem samme system. Og Scan-Hide har i mange år haft kommercielle aftaler, også med andre parter end ejerne, for at source råvarer. For mig handler det om, at den ledelse, vi har i Scan-Hide i dag, skal være attraktiv samarbejdspartner for både andelshavere og de, der ønsker en anden tilknytning", siger han.

- Hvilken betydning for det her for Danish Crown? Bliver det dyrere, når I er færre ejere?

"Vi skal indbetale noget andelskapital. Som den største aktør på markedet er det helt naturligt for os at løfte det. Men Scan-Hide er en selvstændig forretningsenhed, der skal skabe værdi på markedet for danske, svenske og tyske landmænd. Det skal de gøre i en verden, hvor der er rigeligt med udfordringer. Så man skal være god til sit håndværk".

- Kan det blive en fordel, at I måske kan hive Scan-Hide tættere på Danish Crown Beefs forretning fremover?

"Huder er meget specielt i forhold til vores øvrige forretning. Det er så afsondret i forhold til kød. Og jeg tror også, at det lykkes med dem, der ikke længere er andelshavere, at lave kommercielle aftaler på gode vilkår. Det handler dybest set om at bage kagen større, så den bedste afregning kan tilfælde de danske landmænd. Det må være målet for både Himmerlandskød og Danish Crown".

- Men nu de er færdige som andelshavere, kan slagterierne jo også vælge andre aftagere af huderne?

"Vi mener, at Scan-Hide er det optimale sted at komme hen. Og der er gode muligheder for at blive enige med de øvrige. Man regner normalt med, at en radius på 500-700 km fra garveriet er det naturlige habitat, hvis man vil have den bedste kvalitet. Huderne skal lynhurtigt sorteres ordentligt, køles ned og saltes af specialister. Så får vi den bedste kvalitet og den bedste afregning".

- Hvordan går det med den afregning? Sidste år var det dårligste niveau i 7 år?

"Det kan vi sige, når vi offentliggør regnskab for 18/19. Men det er ikke nogen hemmelighed, at det har været svært og at markedet har været presset".

Hvad vil I gøre for at vende den udvikling, der har været på hudepriserne de seneste år?

"Vi kan se, at selv om vi får mindre for huderne, er dametasker og herresko jo ikke faldet i pris. Så nu skal vi sørge for, at vores historie om danske huder produceret hos danske landmænd bliver en del af produktet. Vi tror, at forbrugeren, der skal købe en taske, i stigende grad gerne vil vide, hvor læderet kommer fra. Også de forbrugere, der skal give penge for designklassikere som Ægget. Historien om bæredygtighed vil det være naturligt at tage huderne med i. Det vil vi strategisk kigge mere og mere på. Kan vi finde noget værdi der, så vil det også være med til at holde sammen på den danske produktion".

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle