EU: 100 mio. kr. til unge landmænd er tabt for Danmark

Det er Danmarks egen skyld, at man overvurderede behovet for midler til unge landmænd. De ubrugte 100 mio. kr. ryger tilbage i EU-kassen. Det mener EU’s landbrugskommissær.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen skal ikke gøre sig håb om at kunne beholde de 100 mio. kr., som skulle være udbetalt som ekstra hektarstøtte til unge nyetablerede danske landmænd, men som det ikke lykkedes NaturErhvervstyrelsen at afsætte.

Pengene ryger tilbage i EU-kassen, og det er Danmarks egen skyld.

Det sagde EU-Kommissær Phil Hogan ved et kort møde i Landbrug & Fødevarer på Axelborg i formiddag.

For så ansøgere

Alt for få har søgt under ordningen, for generationsskiftet er som bekendt gået næsten i stå. Derfor skal pengene efter reglerne nu retur til EU, og det har EUs landbrugskommissær Phil Hogan ikke tænkt sig at ændre på.

»Hans melding er helt klar: Det er ministeriets egen skyld, at det er endt på den måde,« siger Niels Lindberg Madsen, EU-politisk chef i Landbrug & Fødevarer.

Besøgte Axelborg

Den irske landbrugskommissær var i dag på lynvisit hos Landbrug & Fødevarer på Axelborg, inden han fortsatte til Miljø- og Fødevareministeriet,

Her havde han en samtale med Martin Merrild og Lone Andersen, formand og viceformand i Landbrug & Fødevarer.

 

Forenkling

Emnerne, der blev berørt, var behovet for store forenklinger af landbrugsreform, kontrol og grønne krav, hvor kommissæren har leveret visse forenklinger, men hvor ønskerne til flere er mange.

Martin Merrild pegede også på Ruslandsembargoen og behovet for at få åbnet op for ikke embargo-belagte produkter, ligesom Landbrug & Fødevarer pointerede vigtigheden af at få en frihandelsaftale med Japan på linje med den, som USA har fået.

Og så opfordrede Landbrug & Fødevarer landbrugskommisæren til at være meget opmærksom på de store konsekvenser, som hele klimadebatten kan få for landbrugs- og fødevareerhvervet.

Ser ens på tingene

»Det var først og fremmest et kort møde, men også et positivt møde Phil Hogans dagsorden er på mange måder en dansk dagsorden:

Han deler opfattelsen af, at det først og fremmest er handel og konkurrenceevne, der skal løse fødevareerhvervets udfordringer. Vi ser ens på mange ting,« siger Niels Lindberg Madsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle