Fødevareforlig: Minister foreslår tredjepartskontroller

Fødevarekontrollen kan blive skarpere ved at samarbejde med private kontrolfirmaer, mener Landbrug & Fødevarer. Fødevareministeren er positiv og foreslår forbedringer i forbindelse med fødevareforligsforhandlingerne.

Danske fødevarekontroller kan foregå langt mere effektivt og bedre, end de gør i dag.

Sådan lyder det fra Landbrug & Fødevarer, der foreslår en række ændringer til Fødevarestyrelsens kontroller som en del af Fødevareforlig 3.0, der i øjeblikket bliver forhandlet på Christiansborg. Det skriver foodculture.dk.

”Fødevarestyrelsen kunne have stor værdi ud af også at læne sig op ad tredjepartscertificeringer fra private inspektionsvirksomheder. På den måde kan virksomhederne slippe for en række dobbeltkontroller,” siger Susanne Kofoed, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Samarbejde frigør ressourcer til Fødevarestyrelsen

Pointen er, at der findes en række internationale standarder for fødevaresikkerhed, som private virksomheder også laver kontroller for, og hvis Fødevarestyrelsens offentlige kontrol fremover også skeler til denne viden, kan det frigøre ressourcer og tid til Fødevarestyrelsen, som kan bruges til andre problemområder. Det er Fødevareminister Dan Jørgensen enig i.

”Det giver god mening at gøre mere brug af viden fra tredjepartscertificeringer i den offentlige kontrol. Det, tror jeg, vil give en bedre og mere effektiv kontrol,” siger Dan Jørgensen.

Minister vil inddrage private kontroller i fødevareforlig

Han fremhæver, at det indgår som en del af forhandlingerne med fødevareordførerne om fødevareforliget i de kommende måneder.

”Vi er i gang med at forhandle et nyt fødevareforlig, og her har jeg foreslået, at viden fra private kontroller skal udnyttes bedre i den offentlige kontrol, så det håber jeg, at jeg kan få de andre partier med på, da det er noget branchen har bedt om længe.”

Bureau Veritas: Snak om samarbejde i 10 år

En af de virksomheder, der laver tredjepartskontroller i Danmark, er Bureau Veritas. De ser flere fordele ved et samarbejde.

”Vi har snakket om et samarbejde i 10 år, fordi der er et reelt behov i industrien. Fødevaremyndighederne holder måske igen, fordi de er bange for at miste deres arbejde, men min pointe er, at de blot vil få frigjort kræfter til også at kunne løse andre opgaver,” siger Jacob Færgemand, direktør i Bureau Veritas, til foodculture.dk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle