Fødevarestyrelsen: "Hovederne svulmer op og bliver blodige"

Situationen med fugleinfluenza er meget alvorlig og på højde med den for 10 år siden, melder souschef i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard. Symptomer viser sig fire til fem dage, efter smitten er bragt ind i besætningen.

Producenter bør tage sig en række forholdsregler i forbindelse med de seneste tilfælde af fugleinfluenza i Danmark.

Landbrugsavisen.dk har spurgt souschef i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard om, hvad den enkelte bør gøre.

Hvor alvorlig er situationen med fugleinfluenza?

"Situationen er alvorlig. Man skal betragte sygdommen som værende spredt i det meste af landet. Især i østersøregionen, fordi det er her, vi især har fundet vildfugle med sygdommen."

Hvordan kan man sikre sig, at man ikke bringer smitten ind til dyrene? 

"Producenter skal især tænke smittebeskyttelse, når de skal ind i hønsegårde. 
Al direkte kontakt med vildfugle skal afbrydes, og sørg for at rengøre især fodtøj, hvis man har trådt i en fugleklat."

Producenter med fritgående fugle har ikke samme mulighed for at holde fuglene inde, hvad skal de gøre? 

"Det kræver et EU-tiltag for lovligt at holde fuglende inde. Det arbejder vi på, at EU-kommissionen kigger på. Vi sendte forespørgslen fredag. Holland og Tyskland har også søgt, men jeg ved ikke, hvornår vi får svar.
Jeg kan henvise til beskyttelsesforanstaltningerne på vores hjemmeside. 

Tænk hele tiden på, hvordan vildfugle kan afledes. Sørg for de ikke lokkes til, ved for eksempel at udendørs besætninger fodres under tag, det vil vildfugle ikke bryde sig om at flyve ind under."

Hvilke dyr kan blive smittet af sygdommen H5N8? 

"Al fjerkræ kan smittes. Der er nogle ænder, som ikke viser særlig kraftige symptomer på sygdommen. Høns og kalkuner er især udsatte, her ser man massive dødsfald med det samme. Det viser sig fire til fem dage, efter det er bragt ind i besætningen. Symptomer er, at hovederne svulmer op og bliver blodige."

Hvad gør man, hvis man har et tilfælde af fugleinfluenza? 

"Det er uanset om man har en produktion med 10.000 fugle eller en hobbybesætning på tre fugle – så har alle anmeldepligt. Det skal meldes til Fødevarestyrelsen med det samme."

Hvad er værste konsekvens?

"Er der blot et enkelt udbrud i produktionen – det er uanset om det er hobby eller erhverv – så bliver eksporten lukket ned til tredjelande. Vi kan regionalisere eksporten. Det vil sige lukke eksporten ned i et enkelt hjørne af landet, men fordi det er spredt via vildfugle vil aftagelandene være tilbageholdene med at acceptere sådan en løsning."

Hvordan er situationen i forhold til 2006?

"Det er på niveau med for 10 år siden - der var det rimelig alvorligt. Spredningsmønstret denne gang er meget identisk med det i 2006, selv om vi dengang var heldige med, at det gik udenom rugerierne."

Hvordan er producenter forsikret, hvis deres produktion skal destrueres?

"Vi betaler erstatning til rugeriet for værdien for de æg, der destrueres – men vi leverer ikke erstatning til de parter, som de skulle levere til. Det er første led i kæden, vi erstatter. Det samme ved alle producenter, hvor vi må aflive. Dertil skal producenterne selv have produktionen forsikret til at starte op igen."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle