Familielandbruget: Rul landbrugsloven tilbage

Klimaforandringer vil gøre dansk landbrugsjord til en magnet for udenlandske investorer, sagde familielandbrugets formand Lone Andersen på årsmødet i Vingsted.

Familielandbruget arbejder aktivt for, at dele af landbrugsloven rulles tilbage, så der igen indføres restriktioner for, hvem, der kan få lov at købe jorden.

Det sagde Familielandbrugssektionens formand Lone Andersen i sin beretning ved årsmødet i Vingsted tirsdag.

»Vores frugtbare danske jord vil, med de klimaforandringer, vi er vidne til i disse år, blive en utrolig attraktiv vare i fremtiden, og en potentiel magnet for rigmænd og psssive udenlandske investorer,« sagde Lone Andersen.

Frygter spekulation

Lone Andersen frygter, at politikerne med liberaliseringen af landbrugsloven har gjort jorden til et spekulationsobjekt, og at det kan udløse en udvikling, hvor landmænd »reduceres til forpagtere eller traktorførere for udenlandske kaptalfonde«.

Hun oplyste dog, at en undersøgelse i foråret blandt ejendomsrådgiverne i DLBR viste, at der på nuværende tidspunkt har været begrænset interesse fra udenlandske investorer, formentlig på grund af de økonomiske forhold i erhvervet.

Men det kan hurtigt ændre sig, mente Lone Andersen.

»i Familielandbrugssektionen er vi dog bekymrede. For selvom vi endnu ikke har oplevet det store ryk-ind fra udenlandske investorer, så står porten nu helt åben for dem, der blot vil tjene penge på at være passive jordejere.«

»Det er ganske enkelt rettidig omhu, at vi finder forslag til stramninger, inden vi må melde alt udsolgt for nye unge, danske landmænd,« sagde Lone Andersen.

Hun understregede, at hendes frygt for udenlandske opkøb ikke omfatter de hollandske landmænd, der slår sig ned i Danmark og bidrager meget positivt til lokalsamfund og landbrugserhvervet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle