Forbudzone ophævet efter udbrud af fugleinfluenza

I dag, tirsdag, er forbudszonen ophævet omkring den andegård, der for tre uger siden blev ramt af fugleinfluenza.

Forbudszonen tre km omkring gården, hvor der for tre uger siden blev konstateret fugleinfluenza, er i dag, tirsdag, blevet ophævet. Forbuddet betød, at ingen fugle i området måtte gå ude eller blive transporteret.

For tre uger side blev der konstateret fugleinfluenza i tamfuglebesætning med ænder ved Ålsgårde i Nordsjælland. Siden er besætningen slået ned og gården rengjort.

Fødevarestyrelsen har været i kontakt med alle 34 hobbybrug i tre km radius af udbruddet, og ingen af stederne har fundet tegn på fugleinfluenza.

"Vi har besøgt alle steder, samt været i kontakt med dem efterfølgende. Desuden tog vi laboratorieprøver af alle steder med risikodyr, og de er blevet fundet fri," forklarer souschef ved Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard.

Ænder og gæs betegner Fødevarestyrelsen som risikodyr, fordi de kan bære sygdommen i længere tid uden symptomer.

Forbudszonen på 10 km omkring udbruddet er stadig gældende. Det vil sige, fjerkræ ikke må transporteres ind og ud af zonen.

UDsigt til ophævelse af staldpligt

Staldpligten er stadig gældende for hele landet.

De seneste seks dage, har ingen af prøverne på vildfugle vist sig at være fugleinfluenza.

"Vi er fortrøstningsfulde, men hvorvidt sygdommen er på vej ud, tør vi ikke sige," siger Stig Mellergaard.

Fødevarestyrelsen vil fortsat modtage prøver på vildfugle ind til 19. december. I januar vil de vurdere, hvorvidt staldpligten skal fortsætte, oplyser de.

"Det er en riskovurdering, der afgør om den kan ophæves, eventuelt kan den ophæves regionalt, hvis vi ikke finder noget i et specifikt område," siger souschefen.

Tre måneder efter rengøring af gården i Nordsjælland vil eksportmarkederne åbne igen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle