Formænd: Fosforstøtte er helt til grin

Fem kr. pr. kg fosfor, er der i udsigt til visse mink- og fjerkræavlere. Det kan man ikke køre langt for, mener formænd.

”Vi vil hellere have fem kr. pr. kg end ingenting. Men det er som at få et lille plaster på et stort sår. Det redder ikke noget, og når det kun er et år, er det helt til grin. Det er at gøre grin med nogen, der ligger ned", siger Tage Pedersen, formand for minkavlerne.

Landbrugsstyrelsen sendte i går en ny bekendtgørelse i høring, som handler om støtte til de landmænd, der er særlig hårdt ramt af de skærpede fosforkrav: Mink- og fjerkræavlere. Disse vil, hvis mindst halvdelen af deres jord er i områder med særligt skærpede fosforkrav, kunne søge om fem kr. i støtte pr. kg fosfor.

De skal dog have produceret mindst 1.000 fosfor i deres husdyrgødning. Pengene skal kompensere for, at de skal bruge langt mere jord til at sprede gødningen på. Ordningen gælder kun i år

”Man får ikke meget jord for fem kr. pr. kg og man kan heller ikke køre langt for 150 kr.", siger Tage Pedersen.

Han havde hellere set, at man havde fået mere tid til at finde løsninger på fosforudfordringen. For eksempel i forhold til biogas.

”Så havde fagligheden fået lov at sejre. Generelt har vi meget styr på fosfor i Danmark sammenlignet med udlandet”, siger han.

Han må sprede 30 kg P pr. hektar, og det svarer til et tilskud på 150 kr.

Martin Hjort Jensen, formand for L&F Fjerkræ, er enig med Tage Pedersen og ærgrer sig over, at ordningen som så meget andet kommer meget sent i forløbet med fosforfølsomme områder.

”Vi studerer den nøje, og så laver vi et høringssvar. Men jeg kan allerede nu sige, at det er et ret lille beløb, som ikke svarer til den meromkostning, vi får”, siger han.

Lars Hvidtfeldt, viceformand for L&F er glad for de to mio. kr., erhvervet har fået. Han peger dog på, at selv om reglerne gælder fra i år, vil pengene først blive udbetalt næste sommer, og det er længe at vente, mener han. 

"Det havde været bedre at sætte sig ned og se , hvad de faglige problemer er, og så se, hvad der skal til lige der", siger han.

Rettet 12:54: Lars Hvidtfeldts kommentar tilføjet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle