Formand: - Hvis fugleinfluenzaen skal ud af Danmark, skal alle overholde reglerne

Hele fjerkræbranchen må støtte op, hvis man skal have bugt med fugleinfluenzaen, påpeger fjerkræformand.

Mere end hver tredje ande- og fasanopdrætter mangler orden i papirerne.

Det offentliggjorde Fødevarestyrelsen tirsdag efter en stikprøvekontrol, styrelsen har gennemført tidligere år.

Formand for Landbrug & Fødevarer Fjerkræ, Martin Hjort Jensen, understreger, at den manglende registrering hos opdrætterne er yderst uholdbar, hvis vi vil fugleinfluenzaen til livs.  

- Det er helt afgørende for bekæmpelse af fugleinfluenzaen, at alle overholder reglerne. Det koster millioner af kroner dagligt, når vi har udbrud af fugleinfluenza, og en situation hvor det rammer en af disse producenter, hvor videresalget ikke er registreret, gør mig søvnløs om natten. Man påfører alle andre fjerkræproducenter en stor risiko ved at handle ulovligt og ved at forsømme den korrekte registrering, så det skal der rettes op på hurtigst muligt, siger Martin Hjort Jensen i en pressemeddelelse.

I år har fjerkræbranchen været særlige nervøse ikke mindst overfor importen fjervildt. De lande som leverer store mængder af fjervildt til Danmark, har været og er hårdt ramt af fugleinfluenza. Uanset produktionsform kan dette medføre en øget risiko for introduktion af sygdomme til Danmark.

Ukontrolleret og ikke anmeldt import udgør en endnu større risiko, da der her oftest ikke er kendskab til hverken afstamninger, sundhedsstatus, afsætning eller spredning af dyr til flere aftagere, sygdomsstatus samt vaccinationsstatus. Der skal derfor være orden i både papirer og godkendelser både indenrigs og udenrigs. 

Danmark er begunstiget af gode jagtområder og en stigende interesse for at gå på jagt. Dette er en udvikling, som Landbrug & Fødevarer, Fjerkræ, støtter op omkring.

Men set i lyset af den nuværende situation vil Martin Hjort Jensen opfordre alle til at få styr på de lovpligtige krav. Og dette gælder både, når fjervildt købes og sælges fjervildt. Reglerne er nødvendige for at mindske smitten i Danmark, men i særdeleshed også for at undgå at overføre smitte til andet opdrættet fjervildt og fjerkræ. 

- Den risiko, der er forbundet med disse ulovlige importer, er til skade for hele fjerkræproduktionen, vildtopdrætsproduktionen samt den generelle sygdomsstatus i Danmark, og man skal være bevidst om, at udgifterne i forbindelse med et eventuelt sygdomsudbrud, der kan tilbagespores til en sådan ulovlig import, kan medføre direkte erstatningskrav til den pågældende importør,slår Martin Hjort Jensen fast. 

Fødevarestyrelsens kontrol blev udført hos knap 50 opdrættere og udsættere af fasaner og gråænder til jagt. 44 procent af Fødevarestyrelsens besøg endte med enten en indskærpelse eller politianmeldelse. Det drejer sig om mangler i registreringen af køb, salg og udsætning af fuglevildt.

Fødevarestyrelsens besøg endte med enten en indskærpelse eller politianmeldelse. Det drejer sig om mangler i registreringen af køb, salg og udsætning af fuglevildt.

/mebo

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle