Trusselsniveau for fugleinfluenza hæves: Fjerkræ skal ind bag hegn

Fortsat stigning af fugleinfluenza i Europa, får Fødevarestyrelsen til at skrue op for trusselsvurderingen. Fra onsdag 23. november skal høns og andet fjerkræ som hovedregel holdes inde.

For anden gang i denne måned skruer Fødevarestyrelsen op for trusselsvurderingen af fugleinfluenza, og hæver nu vurderingen fra middel til høj.

Ændringen kommer fordi myndighederne i EU's medlemslande i første halvdel af november har fundet højpatogen fugleinfluenza i mere end 70 besætninger og mere end 120 vilde i Europa.  

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse. 

Kontorchef i Fødevarestyrelsen Camilla Brasch Andersen fortæller her, at alene i år har der været otte tilfælde af fugleinfluenza i besætninger i Danmark, senest i en hobbybesætning i Sønderjylland og på en større kalkunbesætning på Vestsjælland.

- Når vi dertil lægger, de seneste mange fund i vilde fugle i Europa, vurderer vi, at der er høj risiko for, at smitten hurtigt kan sprede sig til både besætningerne og blandt de vilde fugle. Af hensyn til dyrevelfærden og eksporten, indfører vi derfor nu en række skærpede krav til både hobbyavlere og professionelle fjerkræfolk, siger  Camilla Brasch Andersen.

Skal holdes inde

At risikoen for fugleinfluenza nu er høj betyder at fugle og fjerkræ fra og med fra onsdag den 23. november skal holdes under tag og bag hegn, og dermed ikke kan være ude i det fri. Kravet gælder de fleste fuglehold både hobbyhøns i baghaven og store professionelle farme, da det afhænger af hvad hensigten med fuglene er.

Dyrskuer og udstillinger er også forbudt fra onsdag 23. november.

Der er enkelte undtagelser for kravene. 

Hønsegårde, som er mindre end 40 kvadratmeter og alle mindre farme, hvor kun ejerne selv spiser alle deres æg og alt kød fra deres fjerkræ, og varerne således ikke forlader matriklen, er undtaget fra kravet om indelukning. 

Den meget smitsomme fugleinfluenza kan give meget alvorlige symptomer hos fugle, blandt andet, diarré, øjenbetændelse, problemer med vejrtrækning og en høj dødelighed. Kun i sjældne tilfælde kan sygdommen smitte til mennesker, der har tæt kontakt til smittet fjerkræ.

/ege

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle