34.000 kalkuner skal slås ned: Sjællandsk kalkunbesætning ramt af fugleinfluenza

En kalkunbesætning ved Lundby i Slagelse Kommune er ramt af fugleinfluenza. Fødevarestyrelsen afliver alle kalkuner i besætningen torsdag.

Der er fundet fugleinfluenza i en kalkunbesætning ved Lundby.

Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Det betyder, at at Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen torsdag rykker ud for at aflive de cirka 34.000 dyr i besætningen. Det sker af hensyn til dyrenes velfærd og for at forhindre yderligere smittespredning.

Det var et stort antal døde kalkuner i besætningen der førte i går til, at Fødevarestyrelsen tog prøver fra dyrene og sendte dem til analyse hos Statens Serum Institut. Prøveresultaterne har vist, at besætningen er smittet med fugleinfluenza. 

Der er siden august konstateret fugleinfluenza i tæt ved 150 europæiske besætninger og i mere end 500 vilde fugle i Europa, blandt andet i Tyskland, Holland og Danmark.  

Udbruddet ved Lundby er dog det første i en professionel besætning i Danmark siden efteråret satte ind. Som konsekvens af det aktuelle udbrud forventer Fødevarestyrelsen, at flere lande uden for EU lukker for import af både danske æg og fjerkræ.

- I slutningen af sidste måned havde vi et tilfælde af fugleinfluenza i en hobbybesætning på Als, og nu har vi så netop konstateret sygdommen hos en professionel avler, forklarer veterinærchef Mette Kirkeskov Sie fra Fødevarestyrelsen.

- Udbruddene er desværre ikke helt uventede. Det seneste udbrud kommer bare en dag efter, at vi hævede vores trusselsvurdering for sygdommen fra lav til middel, blandt andet fordi de store fugletræk nu er i gang, og sygdommen breder sig i landene omkring os, siger hun.

Fødevarestyrelsen har oprettet en tre-kilometers beskyttelseszone og en ti-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning. Inden for zonerne er det blandt andet forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, med mindre man får en særlig dispensation fra styrelsen.

Kontorchef i Fødevarestyrelsen Camilla Brasch Andersen forklarede til landbrugsavisen.dk i sidste uge, at det lune efterårsvejr har holdt trækfuglene hjemme lidt længere end normalt, og det har været med til midlertidigt at forsinke fugleinfluenza-sæsonnen. Nu begynder temperaturerne dog at falde, hvorfor trækfuglene letter og på deres vej mod det sydlige vinterophold potentielt spreder virus.

Styrelsen og resten af beredskabet forbereder sig derfor og er klar, hvis 2022 skulle vise sig at blive endnu et år med massiv smitte. 

/kold

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle